“Wij wonnen ook na een zwarte periode vol met ellende”

Pro Shots / Henk Jan Dijks

Manchester United en Ajax staan volgende week woensdag tegenover elkaar in de finale van de Europa League, iets waar niemand de afgelopen jaren rekening mee hield. Het laatste succes van een Nederlandse club dateert alweer uit 2002.

Al voor de finale luidt bij iedereen de vraag: Is dit een toevalstreffer of volgen er nog meer successen? Rinus Israël, die de Europa Cup met Feyenoord in 1970 veroverde, zijn hart gaat voor het laatste, maar zijn verstand voor het eerste. De voormalige verdediger geniet van de bravoure waarmee Ajax speelt in Europa. “Veel viel op zijn plek dit seizoen in Europa, je kan het een beetje vergelijken met de titel van Feyenoord”, vertelt Israël in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Israel heeft alle lof wat betreft Peter Bosz. “Razend knap hoe hij het elftal in relatief korte tijd zo naar zijn hand heeft gezet. Voor de titel kwam alles net wat te laat op gang, maar in Europa gelukkig niet. Dit is het bewijs dat er wel degelijk uitschieters kunnen zijn in Europees verband. Het is dan wel niet de Champions League, maar toch.”

Het verlangen is groot bij de Ajax-fans, die de afgelopen tijd veelvuldig hebben gedacht aan decepties tegen o.a. Dnipro, Steau Boekarest en ga zo nog maar even door. John van ’t Schip, winnaar van twee Europese bekers met Ajax, ziet het als een beloning voor het vasthouden van de Ajax-filosofie. “Wij wonnen in 1987 ook een Europese beker na een zwarte periode met veel ellende wat betreft het Nederlandse voetbal. De afgelopen jaren waren niet bepaald goed voor het huwelijk tussen Europa en de Nederlandse clubs.”

Altijd als er successen zijn, er is altijd een ‘maar’. “Hoe knap het ook is wat Ajax dit seizoen heeft bereikt, de ploeg zal echt nog veel stabieler moeten worden. Tegen Lyon en Schalke viel alles in de return op zijn plek, maar het in beide wedstrijden ook zomaar anders kunnen aflopen. Hoe je de ploeg stabieler maakt? Door de groep met talentvolle spelers aan te vullen met ervaren spelers, spelers met vooral ervaring in Europa”, eindigt van ’t Schip eveneens in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Ajax uitshirt 2015/16