Ajax naar Zuid-Amerika: ‘Aanwas van talent is de laatste jaren minder’

Pro Shots / Ronald Bonestroo

Henk Veldmate heeft een belangrijke rol gehad in de komst van David Neres naar Ajax. De baas van de scoutingsafdeling bekrachtigt de koers die eerder al is uitgezet.

Davinson Sánchez en Mateo Cassierra hebben een overlevingsmentaliteit en datzelfde hoopt Ajax bij Neres te vinden. Veldmate werkt met een vast clubje kenners van het Zuid-Amerikaanse voetbal. Peter Gerards kwam met Sánchez op de proppen. “Natuurlijk blijft Scandinavië altijd interessant, zie Kasper Dolberg, maar de markt wordt daar moeilijker. De concurrentie neemt gigantisch toe en de aanwas van talent is de laatste jaren minder. In Zuid-Amerika is de markt qua aantallen en talent enorm”, aldus Gerards in gesprek met BN/De Stem.

Hans Nijland werkte jarenlang met Veldmate samen, bij FC Groningen. Die samenwerking wordt vooral herinnerd door de komst van Luis Suárez. “Henk is een grandioze voetbalkenner”, aldus Nijland. “Scouten is de basis, maar vervolgens gaat het er om met de juiste begeleiders en zaakwaarnemers aan tafel te komen en niet met een paar luchtfietsers.”

Ajax uitshirt 2015/16