Ajax op Zuid-Amerikaanse toer: ‘Een enorme onontdekte markt’

Pro Shots / Erwin Spek

Veel van de meest recente spelers die verhuizen naar Ajax, komen uit Zuid-Amerika. Ajax lijkt daar een nieuwe markt aan te boren en heeft waarschijnlijk daarom ook FC Groningen-scout Henk Veldmate naar Amsterdam gehaald. Veldmate heeft een groot netwerk in Latijns-Amerika.

Veldmate was onder meer betrokken bij de transfer van David Neres, maar had geen vinger in de pap bij Davinson Sánchez en Mateo Cassierra. Groningen-directeur Hans Nijland is lovend over zijn oud-collega. “Henk is een grandioze voetbalkenner. Scouten is de basis, maar daarna gaat het erom dat je met de juiste mensen aan tafel komt en niet met een paar luchtfietsers.”

Peter Gerards, oud-keeper, merkt dat Ajax de focus verlegt naar Zui-Amerika. “Natuurlijk blijft ook Scandinavië voor hen interessant, kijk maar naar Dolberg. Maar de markt wordt daar moeilijker, omdat er meer concurrentie is en het aantal talenten minder. In Zuid-Amerika is een enorme markt die nog niet ontdekt is”, aldus Gerards tegen het Algemeen Dagblad.

Ajax uitshirt 2015/16