Incidenten bij Ajax: ‘Zlatan had Van der Vaart veel erger kunnen blesseren’

Pro Shots / Erwin Spek

Het samenspelen met Zlatan Ibrahimovic is een voorrecht voor John Heitinga. De voormalige verdediger speelde tussen 2001 en 2004 samen met de Zweed, die inmiddels actief is voor Manchester United. In Helden Magazine blikt Heitinga terug op een incident van Rafael van der Vaart. 

“Natuurlijk heb ik het een en ander met hem meegemaakt, zoals toen Mido die schaar naar hem gooide”, begint Heitinga. “Later had je nog dat akkefietje met Van der Vaart tijdens de vriendschappelijke interland tegen Zweden, half augustus 2004. Ik stond er vlakbij, Zlatan maakte een tackle over de bal heen, waarbij Rafael veel zwaarder geblesseerd had kunnen raken dan de blessure die hij desondanks opliep.”

Het was geen kleine overtreding. “Ik denk niet dat hij Rafael bewust wilde blesseren, maar het was wel een heel ongelukkige actie. Een paar dagen na die wedstrijd escaleerde die affaire bij Ajax tijdens een gesprek met de hele spelersgroep. Zlatan zei dat hij niet meer in één elftal met Rafael wilde spelen, toen heeft hij duidelijk zijn transfer naar Juventus geforceerd.”

“In die tijd keerde het publiek zich ook wel tegen hem. Alleen: hij was een vaste waarde en hij bleef scoren, met als climax die verschrikkelijk mooie afscheidsgoal in de Arena tegen NAC. Terugkijkend beschouw ik het als een voorrecht dat ik drie jaar met hem heb mogen spelen.”

Ajax uitshirt 2015/16
[plista]