Stam vol lof over jonge Ajacieden: ‘Je hebt ook spelers die ja knikken en nee doen’

Pro Shots / Jasper Ruhe

Jaap Stam is vol lof over Abdelhak Nouri. De trainer spreekt regelmatig met Nouri, om hem dingen over diens spel en stijl bij te brengen. Stam doet zijn verhaal in Helden Magazine

Appie kan fantastisch voetballen”, aldus Stam. “In de jeugd van Ajax ben je altijd sterker dan andere teams, dus was hij altijd aan de bal. Maar in de wereldtop is er maar één club die ook altijd de bal heeft en dat is Barcelona. Het is een technisch verhaal, maar ik probeerde Nouri bij te brengen dat hij niet elke keer naar die bal moet komen, maar moet proberen de bal tussen de ruimtes te krijgen en liefst zo dicht mogelijk bij de goal van de tegenstander. Dan is hij gevaarlijker.”

Zo’n technisch verhaal zit echter niet zomaar in het hoofd van een jonge, talentvolle voetballer. “Ik heb daar veel individuele gesprekken met hem over gevoerd, dat hij moet leren beslissend te zijn in een team dat niet altijd de bal heeft. Nouri was leergierig, Donny van de Beek ook, maar je hebt ook spelers die ja knikken, maar denken: laat hem maar lekker lullen, ik doe het gewoon zoals ik het zelf wil.”

Ajax uitshirt 2015/16