Bosz over Sinkgraven: ‘Hij speelt de ballen over het algemeen naar dezelfde kleur, dat helpt al’

Pro Shots / Ronald Bonestroo

In het begin was er veel kritiek op het spel van Daley Sinkgraven als linksback bij Ajax, maar inmiddels lijkt Sinkgraven zich aardig herpakt te hebben. Peter Bosz, trainer van Ajax, sprak met Ajax Life over Sinkgraven.

“Ik ken de cijfers niet, maar zoals ik tegen voetbal aankijk: het kan nooit van één speler afhangen. Een elftal moet op elkaar afgestemd zijn, daar zijn we nu nog steeds mee bezig. Daley en Amin Younes staan samen op links, waarbij Younes veel naar binnen trekt. Dan komt er ruimte open op links en we proberen Daley meer in zijn kracht te zetten. Met die afstemming ben je constant bezig. Ik vind het daarom onterecht om te zeggen dat Ajax meer punten haalt omdat Daley nu linksback speelt.”

Sinkgraven brengt over het algemeen meer voetbal bij Ajax. “Ajax heeft over het algemeen meer de bal dan de tegenstander en daar is ons elftal op ingericht. Zoals we ook kiezen voor spelers die in een kleine ruimte hun meerwaarde hebben. Dat geldt zeker voor Daley, hij is een uitstekende speler in kleine ruimtes. Over het algemeen speelt Daley ballen naar dezelfde kleur, dan help je het middenveld al. Als je de bal dan ook nog eens inspeelt op het goede been, help je het middenveld nog meer.”

En goede spelers maken elkaar beter, maar ook het team. “Dan wordt het gemakkelijker voor je medespelers. Dat heb ik zelf ook mogen ervaren. Als je met heel goede spelers voetbalt, lijkt het alsof je zelf ook beter bent. Het verschil tussen het Nederlands elftal en Feyenoord is groot. Ballen op de juiste snelheid, nacoachen. Dat maakt het allemaal gemakkelijker.”

Ajax uitshirt 2015/16