Winter trots op jeugdopleiding: ‘Dat is me net iets meer waard’

Pro Shots / Jeffrey van Bakel

Ajax O19-coach Aron Winter is van mening dat de voetbalfilosofie van Dennis Bergkamp nagenoeg dezelfde is als die van Johan Cruijff, waar Ajax momenteel op voortborduurt. Dat zei de voormalig voetballer in gesprek met Voetbal International.

“We moeten niet strikt vasthouden aan de manier waarop het 4-3-3-systeem wordt ingevuld”, is één van de dingen die Bergkamp anders ziet dan Cruijff. “Niet een speelwijze heilig verklaren, maar kijken hoe je met je materiaal het best tot aanvallend en winnend voetbal kunt komen. Daarom leiden we onze talenten zo veelzijdig mogelijk op, zodat ze met meerdere varianten uit de voeten kunnen.”

Winter is blij met de wijze waarop Ajax met de talenten omgaat, al won Ajax nog nooit de prijs voor beste jeugdopleiding. “Dat komt door de gunfactor. Het is een verkiezen van alle hoofden jeugdopleiding en  blijkbaar zien die liever andere clubs winnen. Onze opleiding wordt over de hele wereld geroemd, we laten de meeste spelers debuteren, brengen het meeste op en we hebben het modernste jeugdcomplex. Dat is me net iets meer waard dan een verkiezing.”

Ajax uitshirt 2015/16