Nuninga ziet vrienden wegvallen: ‘Twee van de vier zijn er niet meer’

Voormalig Ajacied Klaas Nuninga is verdrietig door het overlijden van ploeggenoot en vriend Piet Keizer. Een foto uit 1967 met Johan Cruijff, Piet Keizer, Sjaak Swart en Nuninga zelf maakt het verdriet in gesprek met De Telegraaf nog intenser. “Twee van de vier zijn er niet meer”

“Uit het elftal waar ik deel van uitmaakte, zijn inmiddels al vijf jongens gestorven. Natuurlijk houd je rekening met de dood als je ouder wordt, maar de gemiddelde leeftijd ligt veel te laag”, aldus Nuninga. “Dat Ajax uit de jaren 50 klappen krijgt is verschrikkelijk, maar onvermijdelijk. Dat het elftal uit de jaren 60 getroffen wordt, dat hoort niet.”

Nuninga had een bijzondere band met Keizer. “Bij het militaire elftal vroeg hij of ik van GVAV naar Ajax wilde komen. Daarna heb ik vijf jaar met Pietje op de vleugel mógen spelen. Het was typisch Pietje dat hij zei dat hij het aan zijn medespelers en mij te danken had, dat hij erelid mocht worden. Dat hij zonder ons niet had kunnen excelleren, zei hij.”

Wat blijft voor Nuninga is de herinnering aan een iconisch stel vrienden. “Ik herinner met Pietje als een fantastisch mens, maar ook een prachtige linksbuiten, met een prachtige voorzet, een prachtige passeerbeweging, een prachtige vrije trap en een ongelooflijk overzicht. Pietje was voor mij de schoonheid van het voetbal. Net zo’n icoon als Johan Cruijff en Sjakie Swart. Net als Sjakie is hij Ajax altijd trouw gebleven, heel loyaal geweest.”

Ajax uitshirt 2015/16
[plista]