Bosz gebruikte Riedewald als experiment: ‘Toen kwam het beter te staan’

Peter Bosz zet Ajax nu steeds meer naar zijn hand, al duurde het aanvankelijk een tijdje voordat dat lukte. Nemanja Gudelj en Riechedly Bazoer werden het slachtoffer van nieuwe aankopen.

“Het middenveld stond nog met Gudelj, Bazoer en Klaassen”, zegt Bosz tegen NRC.Next over zijn komst bij Ajax. “Maar het beoogde spel kwam er niet uit. En dat lag aan het middenveld. Het middenveld bepaalt alles, zei Rinus Michels.”

“Hoe je opbouwt, waar je aanvalt, hoe je aanvalt. Balans op het middenveld heb ik lang naar gezocht. We begonnen met één verdedigende en twee aanvallende. Liep niet. Twee controleurs en één aanvallend, meer roulerend. Lukte niet. Verschillende mensen geprobeerd.”

Onder meer met Jaïro Riedewald werd getest. “Met Riedewald als meest verdedigende middenvelder kwam het beter te staan. Maar ik had voetballend steeds niet wat ik zocht. Ik zei: ik zie jou als ‘tien’ en Klaassen heeft daar de voorkeur. Toen zei hij: ik heb ook op zes gespeeld. Ik: oh ja, wist ik niet. Hij: ja, onder Frank, in het begin.”

Dus besloot Bosz Schöne als ‘nummer zes’ op te stellen. “Tegen Willem II zag ik het na vijf minuten: dit is wat ik zocht. Lasse speelt vooruit, verdedigt vooruit. En ik wil vooruit. Maar ja, toen waren we al wel wat weken bezig.”

Ajax uitshirt 2015/16
[plista]