Oproep aan KNVB en UEFA: ‘Donderdag-maandag-donderdag is beter voor Ajax’

Pro Shots / Erwin Spek

Dankzij de campagne in de Europa League én de titelstrijd in de Eredivisie speelt Ajax in de komende veertien dagen liefst vijf wedstrijden. Raymond Verheijen, inspanningsfysioloog, onderzoekt wat zo’n speelschema met de spelers doet aan de hand van 27.000 eerdere wedstrijden. 

Als je maar twee dagen rust hebt gehad en je speelt tegen een team dat langer heeft kunnen uitrusten, dan is de kans om te winnen 40% lager dan normaal. “Het verschil zit hem in het laatste halfuur van een wedstrijd”, aldus Verheijen tegenover Ajax Life. “Als je maar twee dagen rust hebt en je speelt tegen teams die meer rust hebben gehad, maak je 30 procent minder doelpunten dan normaal en krijg je 35 procent meer doelpunten tegen.”

“Uit een Italiaans onderzoek blijkt dat het energieniveau van spelers na twee dagen rust maar tot 70 procent is hersteld. Veel voetbalbonden passen door dit onderzoek nu hun wedstrijdschema aan. Dus teams die donderdag Europa League spelen, mogen als ze dat willen maandagavond hun competitiewedstrijd spelen. Of teams die dinsdag Champions League spelen, mogen de vrijdag ervoor competitie spelen.”

“Als je donderdag-zondag-donderdag speelt, zitten er tussen de ene wedstrijd twee dagen en de andere wedstrijd drie dagen. Dan is het het lekkerst om drie dagen te hebben na je uitwedstrijd in Europa. Dus donderdag-maandag-donderdag is beter voor Ajax.” Wat ook kan helpen, is het koelen van de spieren van de spelers. “

Ajax uitshirt 2015/16