Ervaringsdeskundige voor Ajax: ‘Ze kunnen de borst natmaken voor Legia’

Legia Warschau is absoluut geen team dat niet kan voetballen. Dat stelt Filip Bednarek, de doelman van De Graafschap. Hij kan het weten, want hij volgt het voetbal in zijn thuisland Polen nog op de voet. 

“Ajax kan de borst nat maken voor Legia”, aldus Bednarek tegenover de NOS. Hij kijkt uit naar het treffen in de Europa League. “Ja, we gaan zeker kijken. En ik ben heel erg benieuwd, want Ajax zal het niet makkelijk krijgen.” Met we doelt Bednarek op zijn ploeggenoot Piotr Parzyszek, eveneens een Pool.

Bednarek zal niet juichen voor Legia. “Nee, ik ben juist anti-Legia! Van jongs af aan is Lech Poznan mijn club. Bovendien speelt mijn broertje daar nu in het eerste.” Juichen voor Legia zit er dus niet in. “Je kunt het vergelijken met Ajax en Feyenoord. De mensen in Warschau staan er net als Amsterdammers om bekend dat ze zich met veel poeha presenteren, terwijl de mensen in Poznan de hardere werkers zijn.”

Parzyszek vervolgt: “Legia is de club van het leger. Dat stamt uit de tijd van het communisme. Toen pikte Legia steevast de beste spelers van Lech Poznan in door ze naar het leger te sturen. Daar komt de haat en nijd van andere clubs richting Legia vandaan.”

Haat en nijd zal er ook zijn bij de supporters van Legia, richting Ajax. “Ze zullen Ajax geen warm onthaal geven”, aldus Parzyszek. Bednarek: “Ik ga vaak bij wedstrijden van mijn broertje kijken en ik kan je vertellen: 30.000 man in Nederland is onvergelijkbaar met 30.000 man in Polen. Dat is een heel ander niveau van supporteren. Dat blijft uniek.”

Ajax uitshirt 2015/16
[plista]