Menzo onderstreept Ajax-belang: ‘Jij kan deuren openen, voor jezelf maar ook voor anderen’

De stage van Sonwabile Mfecane is belangrijk voor alle talenten bij Ajax Cape Town. Dat stelt Stanley Menzo, trainer van de Zuid-Afrikaanse club. De zeventienjarige Zuid-Afrikaan gaat meetrainen bij Ajax in Amsterdam. 

“De meeste jongens willen vanaf de jongste jeugd naar Europa om het daar als voetballer te maken”, begint Menzo op het digitale thuis van Ajax. “Slechts weinigen is het ook daadwerkelijk gegeven die overstap te maken. Dat heb ik Sonwabile ook gezegd voor hij naar Nederland vertrok. ‘Jij kan deuren openen. Voor jezelf maar ook voor anderen. Je moet jezelf zijn en veel informatie proberen op te pikken en vooral genieten.’ Hij zal sneller volwassen worden. Zijn ouders zijn ook zo blij voor hem. Dat is mooi om te zien.”

Mfecane kán een hele goede speler worden, maar daar is zijn stage in Nederland wel voor nodig. “Sonwabile is een goede voetballer met veel potentie. Hij heeft nu een ander soort training nodig om stappen te gaan zetten. Het is daarom goed dat hij nu een maand in een andere omgeving is, zodat hij andere dingen kan oppakken. Hij kan zich nu laten zien in een omgeving waar hij veel aan voetballen toekomt. In Kaapstad speelt hij in een competitie met volwassenen, een soort Jupiler League.”

Ajax uitshirt 2015/16