Ajax-talent vaker gepasseerd: ‘Ik zie het als een momentopname’

Davy Klaassen en Aron Winter zien bij Ajax regelmatig grote aankopen komen. De vraag is dan ook of er nog ingezet wordt op het laten doorbreken van eigen jeugd. De Ajax-jongelingen lijken steeds meer uit het eerste elftal te worden verdrongen.

“Ik zie deze verandering als een momentopname”, vindt Klaassen in het AD. “Kijk eens hoeveel jongens uit de opleiding wél bij de selectie zitten. Dat zijn er genoeg en het kan zomaar zijn dat ook zij weer snel speeltijd krijgen.”

O19-trainer Winter is van mening dat vooral Matthijs de Ligt snel in Ajax 1 thuishoort. “Als je ziet hoe hij zich manifesteert, kan het nooit lang duren voor hij een vaste plek heeft.” Die plek behoort nu nog aan Davinson Sánchez, een gekochte Colombiaan. “Ik snap wel dat de club zo iemand koopt, die iets kan brengen wat nog niet in de selectie aanwezig is”, meent Klaassen.

Er is veel talent dat tegen Ajax 1 aanhikt, maar moet wachten op een definitieve doorbraak. Om maar te noemen derde doelman Norbert Alblas, Kenny Tete en Jaïro Riedewald, die gepasseerd zijn, De Ligt, Abdelhak Nouri, Frenkie de Jong, Justin Kluivert en Donny van de Beek. Daarnaast manifesteert Jong Ajax zich ook veelbelovend met een periodetitel in de Jupiler League.

Ajax uitshirt 2015/16