‘Met onze speelwijze had Ajax nu op het hoogste niveau meegedraaid’

Pro Shots / Erwin Spek

Oud-hoofd jeugdopleiding van Ajax Wim Jonk sprak in gesprek met Helden Magazine over zijn vertrek bij de Amsterdamse club. Onder meer met Johan Cruijff, die aanstaande vrijdag exact een jaar geleden overleden is, kwam Jonk in 2010 met het ‘Plan Cruijff’ om de hoek. Helaas voor de in Volendam geboren Jonk kwam er van de pijlers bar weinig terecht, dit leidde tot zijn vertrek in het najaar van 2015.

“Er ontstond een naar politiek spel wat erg lang heeft geduurd”, start Jonk, die zegt dat de spanningen niet van de laatste maanden was, maar al langer speelde. “Er zijn mensen die dachten dat ik ineens niet meer wilde aanschuiven bij het technisch hart en dat ik te eigenwijs zou zijn, niet meer wilde communiceren en samenwerken. Maar dat was onjuist. Johan en ik zeiden op een dag tegen de RvC en bestuursraad: er moet duidelijkheid komen of we het plan volgen of niet. Het heeft geen zin om te vergaderen zonder helder beleid en zonder duidelijkheid.”

Jonk beweert dat het Plan Cruijff te weinig tijd kreeg en dat men pas op vijftig procent was. “Als je dan ook nog de speelwijze zou gaan hanteren zoals wij dat in gedachten hadden in 2010, dan had je in mijn ogen de kans gehad om nu volop mee te doen op het hoogste Europese niveau. Dat was niet haalbaar in twee jaar tijd. Je hebt een goed transferbeleid nodig, goede jeugdopleiding en internationale samenwerking. Helaas ging dit mis. Er is veel tijd verloren gegaan, want de rest van de wereld staat niet stil en maakt enorme stappen”, vervolgt Jonk.

Volgens Jonk sneuvelde het Plan Cruijff onder druk van ego’s en verschillende kleinere belangen, toen kwam het tot een vertrouwensbreuk. “Ook Johan stopte met zich in te zetten voor de club. Sinds ik ben vertrokken word ik nog regelmatig gebeld door jongens uit de opleiding om over voetbal te praten, zoals ik dat vaak met Cruijff deed. Ze vragen om advies: “Zag u me spelen? Wat vond u ervan? Spelers hebben een klankbord hard nodig”, besluit de ras-Ajacied.

Ajax uitshirt 2015/16
[plista]