Bosz stuurde kapot Ajax vol in de aanval: ‘Het resultaat geeft heel veel energie’

Pro Shots / Henk Jan Dijks

Peter Bosz heeft een boekje opengedaan aan de tactiek van Ajax in het laatste kwartier van de verlenging. Ajax zou de laatste tien minuten alles of niets geven en hoewel de goal al gevallen was, werd de tactiek met succes doorgevoerd.

“In de rust van de verlenging stonden we met 3-0 achter en met tien man, dus dan moet je een plan hebben”, begint Bosz tegenover Ajax TV. “We spraken met elkaar af nog vijf minuten georganiseerd zouden voetballen en daarna volle bak naar voren, met drie man achterin, Matthijs De Ligt ervoor en dan vol de druk erop gooien”, legt de oefenmeester uit.

De rest is geschiedenis. Ajax maakte nog twee doelpunten en bereikte de halve finale van de Europa League. “Het geeft de progressie aan die we als team hebben gemaakt. We zijn beter gaan voetballen en staan beter.” Wat Bosz van de rest van het toernooi verwacht is hoopgevend. “Ik denk dat alles mogelijk is. Het zijn stuk voor stuk geen zwakke tegenstanders, maar dat is Ajax zeker ook niet.”

De focus moet echter eerst terug op de Eredivisie, want zondag wacht PSV. “Deze wedstrijd is heel zwaar geweest, maar het resultaat geeft weer heel veel energie. De fysio’s zullen aan de bak moeten. De jongens gaan het zeker voelen, maar we zijn in topvorm en hebben een brede selectie. Dat moet vertrouwen geven, ook tegen PSV”, besluit Bosz.

Ajax uitshirt 2015/16