''Het is hoopgevend dat sporthelden dat aan de orde durven te stellen''

0
''Het is hoopgevend dat sporthelden dat aan de orde durven te stellen''

André Onana heeft in zijn tijd bij Ajax bewezen dat hij bij de beste keepers ter wereld hoort. Hoewel er al meerdere clubs hem hadden willen hebben, staat hij vooralsnog 'gewoon' nog onder contract bij Ajax en is hij uitgegroeid tot een held onder het Ajax publiek.

"Fans van Ajax volgen de transfergeruchten over hem dan ook met argusogen. Zij zouden hem niet graag bij een andere club onder de lat zien staan", weet de redacteur van Het Financiële Dagblad. "Onana heeft zich begin dit jaar uitgesproken over het effect van discriminatie op zijn loopbaan. Een Italiaanse club had graag van zijn diensten gebruikgemaakt, maar zag daarvan af omdat de fans van deze club hem niet zouden accepteren."

"Aan de regelgeving ligt het niet", weet hij. "Het grondwettelijk verbod op discriminatie is uitgewerkt in de Algemene wet gelijke behandeling die discriminatie op de arbeidsmarkt en bij het verrichten van arbeid vrijwel altijd verbiedt. Op grond van de Arbowet dienen werkgevers bovendien de risico's van discriminatie op de werkvloer in kaart te brengen en mee te nemen in hun risico-preventie-evaluaties."

"Ook de toezichthouder, het College voor de Rechten van de Mens, stelt zich duidelijk op. In haar uitspraken wijst zij werkgevers erop dat zij ervoor moeten zorgen dat sollicitatieprocedures inzichtelijk, controleerbaar en systematisch zijn zodat op die manier ongelijke behandeling wordt voorkomen", vervolgt hij. "Een werkgever is daarnaast verplicht om klachten over discriminatie te onderzoeken, waar nodig passende maatregelen te nemen en voor een zorgvuldige terugkoppeling aan de werknemer te zorgen."

"Maar de werkelijkheid is ook dat er keer op keer alarmerende conclusies volgen uit de onderzoeken naar discriminatie", geeft de redacteur aan. "In deze weerbarstige praktijk worstelen werknemers met discriminatie en werkgevers met de discriminatie van hun werknemers. Het is hoopgevend dat er een generatie opgroeit wiens sporthelden dat aan de orde durven te stellen."

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zaterdag 5 december 2020
20:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›