Ten Hag verklaart zwakke tweede helft: ''Hij speelt er een rol in''

Ajax wist zondagmiddag de Klassieker met een minimaal verschil te winnen van een sterk Feyenoord. Erik ten Hag zag zijn ploeg in de tweede helft vooral tegenhouden.

Ryan Gravenberch zorgde voor de treffer, maar moest in de rust vervangen worden door rugklachten. De tweede helft was Feyenoord de bovenliggende partij. ''Het speelt een rol, maar ik zou het niet alleen op Gravenberch willen betrekken. Natuurlijk speelt hij er een belangrijke rol in om onder de druk uit te spelen als de tegenstander op één-tegen-één overgaat. Dan heb je balvaste middenvelders nodig, want er lagen ongelooflijke ruimtes.''

In gesprek met De Telegraaf zegt hij dat het mindere spel aan de vermoeidheid lag. ''De fysieke component was het belangrijkste, want achter hun laatste linie lagen mogelijkheden. Als je in zo’n schema zit als wij, dan vraag je veel van de aanvallers. Die hebben we daardoor niet goed kunnen benutten in de diepte, want anders hadden we Feyenoord veel meer pijn kunnen doen'', aldus de oefenmeester.

''De eerste helft was het een oppermachtig Ajax, uitstekend spelend, Feyenoord terugdringend, goed tussen de linies spelend, kansen creërend en uitstekend druk zettend. We maakten een goal en hadden in die fase op 2-0 moeten komen. Uiteindelijk hebben we overleefd en op karakter de overwinning binnengesleept. Een groot compliment aan de ploeg.''