Wamberto blikt terug: ''Bij Ajax heb ik geleerd hoe je de flanken moet bespelen''

( 0 reacties)
Wamberto blikt terug: ''Bij Ajax heb ik geleerd hoe je de flanken moet bespelen''

Wamberto bespeelde van 1998 tot 2003 de flanken van Ajax. Hij maakte furore met zijn mooi en goede spel. De Braziliaanse publiekslieveling kwam tot 122 duels in Amsterdamse dienst. Ajax.nl blikte samen met jeugdspeler Dillon Hoogewerf terug op zijn tijd.

"Ik vond het in het begin lastig om buitenspeler te zijn, maar jongens zoals Litmanen, Frank de Boer en Edwin van der Sar hebben me enorm geholpen", zo vertelt Wamberto. "Bij Ajax heb ik geleerd hoe je de flanken moet bespelen. Het belangrijkste is dat je slim bent. Ik was snel en had een goede techniek, ik maakte het de backs lastig en uiteindelijk begon ik ook veel te scoren."

Volgens Wamberto is er iets belangrijks dat Dillon moet weten. "Voetbal is vertrouwen hebben. De 1e keer dat jij in de ArenA speelt Dillon, ben je misschien nog een beetje nerveus. Maar daarna groeit het vertrouwen en komt het vanzelf. Dan voel je je goed en wil je spektakel maken voor het publiek. Mijn 1e balcontact in een wedstrijd hield ik altijd simpel. Gewoon kaatsen, dan weet je tegenstander ook niet precies wat hij kan verwachten. En dan bij de 2e bal meteen een actie. Vrrrroem en weg!"

Wamberto heeft met vele grote namen gespeeld, Dillon noemt één naam in het bijzonder, Zlatan Ibrahimovic. "Toen hij net bij Ajax kwam dacht ik: die jongen is wel een beetje arrogant. Ik kan me nog herinneren dat Marco van Basten assisteerde bij de training. Zlatan was een 2-spitsensysteem gewend en Van Basten legde continu het spel stil om hem uit te leggen wat er van een Ajax-spits werd verwacht. Zlatan zei: 'Kom op, in jouw tijd werd er nauwelijks gelopen!’ Van Basten lachen: 'Luister nou maar Zlatan', zei hij. Dat deed hij en hij heeft het waargemaakt."

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!