Kieft is het eens met Mourinho: ''Amateuristisch om zo te blijven aanvallen''

Wim Kieft heeft in zijn column in de Telegraaf geen goed woord over voor Ajax na de zeperd in de halve finale van de Champions League tegen Tottenham. De analist vindt het uiterst amateuristisch van de Amsterdammers om na een vroege en comfortabele voorsprong de wedstrijd nog zo uit handen te geven.

Vooral de tweede helft was tegen het zere been van Kieft. "Dan is het toch amateuristisch als je blijft aanvallen, op zoek gaat naar 3-0, wil laten zien hoe goed je kan voetballen en daardoor uiteindelijk zo’n enorme voorsprong in korte tijd weggeeft."

De wissels van Mauricio Pochettino sorteerde volgens Kieft veel effect. Bij een 2-0 achterstand bracht hij Fernando Llorente binnen de lijnen. Kieft is van mening dat het centrale duo van Ajax hier niet adequaat op inspeelde. "Vanuit Blind spelend kon hij als lang aanspeelpunt voorin iedere keer als aangever fungeren voor zijn ploeggenoten. Als spits zoek je de zwakste schakel, maar als twee centrale verdedigers onder elkaar zeg je na twee verloren persoonlijke duels toch razendsnel: 'Leuk en aardig allemaal Matthijs, maar ga jij even op die Llorente staan'. Volgens Kieft hadden bovendien middenvelders als Lasse Schöne en Frenkie de Jong veel compacter moeten spelen.

Dat Ajax allerlei risico's nam om de voorsprong uit te breiden en niet vooral zuinig ging spelen na de voorsprong, is voor Kieft eveneens een doorn in het oog. "Waarom is Ajax bereid om bij een 2-0 voorsprong allerlei risico’s te nemen om 3-0 te maken of bij 2-1 de voorsprong uit te breiden tot 3-1? Speel zuinig, kies je momenten zorgvuldig om de voorsprong te vergroten. Die gelegenheid komt vanzelf als de wedstrijd vordert en Spurs steeds meer ruimte weggeeft. Daar hoef je niet op te jagen. Je wordt als Ajax zijnde notabene weggecounterd bij een 2-0 voorsprong. Zoiets mag nooit gebeuren. José Mourinho had volstrekt gelijk toen hij stelde dat Ajax voetbalde als in een doorsnee competitiepotje tegen Vitesse. Onbegrijpelijk."

Om alles af te schuiven op de noemer 'pech' gaat voor de oud-speler van de Amsterdammers een brug te ver. "Daarvoor ging er veel te veel mis. De manier waarop het fout liep, zou bij mij wel een grote bron van ergernis en teleurstelling zijn."

 

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
31/03
PEC Zwolle
12:15
Ajax
do
4/04
Ajax
21:00
Go Ahead Eagles
zo
7/04
Feyenoord
14:30
Ajax
zo
14/04
Ajax
16:45
FC Twente
wo
24/04
Ajax
21:00
Excelsior
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Feyenoord 26 45 62
3 FC Twente 26 24 53
4 AZ 26 30 49
5 Ajax 26 10 41
6 NEC 26 10 39
7 Go Ahead Eagles 26 3 37
8 FC Utrecht 26 -2 36
Bekijk de hele stand