KNVB wijzigt spelregels: ''Beide teams hebben zo een gelijkere kans''

0
KNVB wijzigt spelregels: ''Beide teams hebben zo een gelijkere kans''

De KNVB heeft met ingang van komend seizoen een aantal spelregels gewijzigd. Zo worden strafschoppenseries in het vervolg volgens het ABBA-principe afgewerkt, waardoor niet telkens hetzelfde team als eerste een strafschop neemt.

"De verwachting is dat met deze procedure beide teams een gelijkere kans hebben op het winnen van de strafschoppenserie, omdat de druk eerlijker verdeeld wordt over spelers van beide teams", schrijft de KNVB. De ABBA-procedure zal zowel in het betaald voetbal als bij de amateurs van toepassing zijn."

Een andere nieuwe spelregel zijn gele en rode kaarten voor de technische staf. "Dit is een duidelijker communicatiemiddel vanuit de scheidsrechter naar de desbetreffende teamofficial, maar ook naar het publiek", aldus de KNVB, die daarnaast in de Eredivisie gaat werken met een videoscheidsrechter. Daarnaast wordt bij elke verlenging een vierde wissel toegestaan.

Feyenoord heeft ontstemd gereageerd op de wijzigingen. "Hoe is het mogelijk?", zegt technisch directeur Martin van Geel tegenover Voetbal International. "Op het WK hebben we net nog allerlei penaltyseries voorbij zien komen. Maar net als met kunstgras gaan we nu in Nederland weer iets nieuws verzinnen waar de rest van de wereld niet aan meedoet."

De Feyenoord-directeur noemt het 'een devaluatie' van de Johan Cruijff Schaal, waarbij penalty's voor het eerst volgens ABBA genomen kunnen worden. "En als Oranje op Euro 2020 een penaltyserie verliest, kan ik je al voorspellen wat de discussie wordt. Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Ga experimenteren bij een vriendschappelijk toernooi. Als je dat überhaupt al moet doen", aldus Van Geel.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zondag 15 maart 2020
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›