''Voetbal staat niet altijd op 1 in het stadion van Ajax''

0
''Voetbal staat niet altijd op 1 in het stadion van Ajax''

Ajax is voor dertien procent eigenaar van de Johan Cruijff ArenA en dus staat voetbal niet altijd op één in het Amsterdamse stadion. De gemeente heeft met 48 procent het grootste aandeel, terwijl investeerders voor 39 procent eigenaar zijn.

Zij hoesten samen met de stadionhuur van tien miljoen euro op. "De laatste jaren knetterde het behoorlijk tussen Ajax en de Johan Cruijff Arena, die wordt gerund door een ultrazakelijke huurbaas", schrijft Tom Knipping in Voetbal International. "Discussie was er niet alleen over de naamgeving en de grasmat die soms flink te lijden heeft onder popconcerten, ook ten aanzien van de commercie vond Ajax dat De Arena lichtvaardig omsprong met de clubbelangen."

Ajax stond zelfs in de rechtszaal tegenover de stadionbazen. Aanleiding was een conflict over de reclamerechten. "Het conflict maakte eens te meer duidelijk dat voetbal niet altijd op 1 staat in de thuishaven van de landskampioen", aldus Knipping, die ziet dat Ajax in een afhankelijke positie blijft.

"Niet alleen de inspraak is beperkt, ook de huurprijs fluctueert", weet hij. "Hoe succesvoller de club, hoe duurder het stadion. De prijs is deels gebaseerd op de recettes en vorig seizoen was het kassa; Ajax moest 2,4 miljoen meer aftikken dan een jaar eerder."

Knipping meent dat Ajax daardoor een probleem heeft. "Het Amsterdamse wereldmerk is in tegenstelling tot stadioneigenaren als Liverpool, Tottenham Hotspur, FC Barcelona, Real Madrid en Borussia Dortmund niet in staat zijn populariteit maximaal te verzilveren."

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zondag 13 september 2020
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›