''Vijftien miljoen aftikken voor Appie's noodlot, wat zou het?'' Derksen: ''Uit die actie sprak: krijgen jullie allemaal maar corona'' FIFA niets te zeggen over Ziyech: ''Chelsea zegt: 1 juli ben je hier'' BREAKING | Ajax zegt aflopend contract Nouri formeel op Veltman weer fit: ''Alleen Neres en Mazraoui blijft afwachten''

''Dat bedrag ligt bij Ajax minder hoog dan mensen verwachten''

0
''Dat bedrag ligt bij Ajax minder hoog dan mensen verwachten''

Ajax loopt financieel steeds verder uit in de Eredivisie. De Amsterdammers profiteren van het huidige transfersysteem. Ajax verdiende tussen 2014 en 2018 gemiddeld twintig miljoen euro netto per jaar.

"Dat bedrag ligt misschien minder hoog dan mensen op basis van mediaberichten over transfers verwachten, maar mislukte transfers halen de krant vaak niet", zegt sporteconoom Thomas Peeters van de Erasmus Universiteit in gesprek met Trouw. "De boekwaarde van die spelers is hierin ook meegenomen", doelt hij op miskopen als Cassierra, Cerny, Marin en Magallán.

Ondertussen raken andere Nederlandse clubs verder achterop. "De kleinere clubs voeren nauwelijks een effectief transferbeleid", meent Peeters. "Ze hebben geen meerjarige contracten en betalen en incasseren geringe transfersommen. Het idee dat de kleinere clubs veel tijd en energie stoppen in het opleiden van spelers en daar een flinke vergoeding voor krijgen, klopt niet."

Volgens Peeters, die samen met Sam Hoey de resultaten van voetbalclubs uit heel Europa uit maar liefst 766 jaarverslagen van 172 clubs uit de periode 2014-2018 onderzocht, loont het voor kleinere clubs niet om te investeren in de jeugdopleiding.

"Je moet er extreem veel opleiden om één goeie te hebben", meent de econoom. "Ajax heeft heel veel goede jeugdspelers, en in mindere mate geldt dat voor PSV en Feyenoord. Die overspoelen de markt. Daar kunnen kleine clubs niet tegenop. Het succesmodel van de grote clubs zorgt ervoor dat het voor kleine clubs niet aantrekkelijk is om in de jeugd te investeren."

"Op een incidentele meevaller na", doelt hij op Frenkie de Jong, die in de jeugd van Willem II en RKC Waalwijk speelde en door Ajax voor miljoenen aan FC Barcelona werd verkocht. "Het meeste verdienen clubs nog, als een speler later wordt doorverkocht."

Peeters denkt dat een maximum aantal jeugdcontracten een oplossing zou kunnen zijn. "Dan is de kans groter dat talenten bij andere clubs terecht komen. Nu loont het voor grote clubs om de jeugdopleiding van kleinere clubs leeg te halen in plaats van ze te helpen de eigen jeugd op te leiden."

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zondag 15 maart 2020
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›