Ten Cate over oude club: ''Ajax is de club die de trend zet''

0
Ten Cate over oude club: ''Ajax is de club die de trend zet''

Henk ten Cate was trainer van Ajax, maar was ook jarenlang trainer in het buitenland. De oefenmeester heeft vaak vraagtekens gezet over het voetbal in Nederland, maar is nu lovend over het Nederlands voetbal.

"Peter Bosz en Erik ten Hag zijn gedeeltelijk verantwoordelijk geweest. Zij hebben Ajax goed positiespel laten spelen op andere gedeeltes van het veld, met name in Europa. Dus niet eindeloos geschuif achterin, maar positiespel gebruiken als middel om tot kansen en goals te komen. Die club zet de trend", zegt Ten Cate in Voetbal International.

De voormalig oefenmeester van Ajax is blij met de manier waarop onder meer Ajax zich ontwikkeld heeft. "In het voetbal zie ik dat ook steeds meer terug komen, kijk naar Ajax, kijk naar hoe sommige spelers zich in Oranje manifesteren. Ik ben geneigd te denken dat dit komt doordat we misschien de laatste jaren wat meer zijn gaan vragen van onze sporters. Op alle gebieden."

"Ik zie talenten lopen bij AZ, bij PSV; over de hele breedte is de creativiteit toegenomen. We omarmen weer spelers zoals Malen, Stengs, Frenkie de Jong. Dat doet mij als liefhebber oprecht veel plezier. Het is een bewijs dat we in Nederland kunnen opleiden, als we maar vasthouden aan onze eigen identiteit en bereid zijn de trends in het voetbal eraan toe te voegen. Dat is mijn les geweest in het internationale voetbal."

Ten Cate merkt dat er veel verschil is met enkele jaren geleden. "Goede lichtingen en misschien ook wel een andere manier van trainen. Ik zie nu steeds meer elftallen waaraan gewerkt is. Ajax, maar vooral ook AZ. In de manier van spelen, druk zetten, opbouwen, de overlap, het bewegen zonder bal, daarin herken ik de hand van een trainer."

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

Thursday 22 April 2021
18:45
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›