Jonk ziet plan slagen: ''Onze inhoud is verspreid over Nederland''

0
Jonk ziet plan slagen: ''Onze inhoud is verspreid over Nederland''

Wim Jonk en Ruben Jongkind hebben veel inbreng gehad in de Ajax-jeugd. En beide heren zien het vaak terug bij andere clubs in de voetbalwereld. Er was echter veel verandering voor nodig.

"Verandering brengt altijd weerstand met zich mee. Sommigen mensen kunnen het niet, sommigen willen niet en sommigen willen tegenwerken om wat voor reden dan ook", zegt Jonk in Voetbal International. hij krijgt bijval van Jongkind. "Weerstand kregen we op allerlei gebieden. Argumenten verdwijnen dan naar de achtergrond en maken plaats voor politiek. Je kunt dan beter je energie richten op waar je wel invloed op hebt: de spelers en de trainers die welwillend waren."

Jonk ziet veel punten, die hij bij Ajax heeft doorgevoerd in de rest van de voetbalwereld. "Maar als je ziet hoe het voetbal in Nederland en daarbuiten nu zaken omarmen die we toen bij Ajax hebben geïntroduceerd, zoals methodologie en spelprincipes, performances coaches, kleinere ruimtes voor de pupillen, individueel opleiden... Ondanks de weerstand is de inhoud dus wel verspreid. Dan overheerst achteraf het goede gevoel."

"Toen wij bij Ajax begonnen was het totaal aantal trainingsuren ongeveer 4.500 uur, gerekend vanaf de F1 tot en met de A1. Dat was nooit in kaart gebracht", zegt Jongkind. "Door alle veranderingen konden we 2.500 extra uren creëren en kwamen de jongens daardoor op 7.000 uren uit. Tegelijkertijd is ook de kwaliteit van de trainingen verhoogd."

"Dit is de hoofdreden dat Ajax nu zonder twijfels spelers van zestien tot achttien in de top van de Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie kan opstellen. Het talent was er eerder ook al, maar ze waren er niet klaar voor omdat ze te weinig vlieguren hadden gemaakt en fysiek niet sterk genoeg waren. Juist ook de performance coaching maakt het mogelijk dat spelers sneller op een hoger niveau kunnen trainen en spelen", sluit Jonk af.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zaterdag 28 november 2020
18:45
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›