''Als Ajax daaraan had vastgehouden, waren we nu middenmoter geweest''

0
''Als Ajax daaraan had vastgehouden, waren we nu middenmoter geweest''

Maarten Oldenhof was tussen 1991 en 1998 financieel directeur bij Ajax en heeft gezorgd voor een volledige ommekeer. De voormalig bestuurder weet dat het heel andere tijden waren destijds.

"Nadat we de sleutels van het Olympisch Stadion hadden gekregen, ben ik daar binnen gaan rondkijken. Op wedstrijddagen stonden we met Ajax-werknemers met lange stokken tegen de plafonds van de galerijen te tikken. Zodat de stuclaag al vóór de wedstrijd losliet, en níet als daar duizenden mensen liepen. Onvoorstelbaar, als je daaraan terugdenkt", zegt Oldenhof in Voetbal International.

"We hebben op een handige manier de financiering vorm gegeven. Op de grond van De Meer zat een erfpacht van tienduizend gulden per jaar. Als daar huizen gebouwd gaan worden, wordt die erfpacht veel geld waard. Die waarde hebben we in het nieuwe stadion gestoken. Maar daarmee waren we er nog lang niet. Op alle mogelijke manieren probeerden we de financiering rond te krijgen. Begin jaren negentig was de begroting zeventien miljoen gulden en het eigen vermogen was veertien miljoen negatief", blikt Oldenhof terug.

Oldenhof weet nog goed dat hij met AC Milan-directeur Gandine sprak. "Trots vertelde ik hoeveel shirts Ajax dat seizoen al had verkocht. Als hij een tekort had van dertig miljoen en desondanks voor vijftig miljoen nieuwe spelers wilde halen, belde hij even naar Silvio Berlusconi. En dan werd er tachtig miljoen gestort. Des te mooier was het dat Ajax met onze eigen middelen ook dit soort clubs kon verslaan. En we waren ervan overtuigd dat we het succes een paar jaar konden voortzetten."

"Als Ajax had vastgehouden aan de sentimenten van De Meer en het Olympisch Stadion, dan waren we nu een middenmoter geweest. Met incidenteel een avontuurtje in Europa. Gelukkig is het anders gelopen. We mogen het Ajax van 1995 nog steeds dankbaar zijn", zegt Oldenhof.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zondag 15 maart 2020
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›