Van Gaal blikt terug: ''De fans gingen om Johan Cruijff roepen''

0
Van Gaal blikt terug: ''De fans gingen om Johan Cruijff roepen''

Louis van Gaal maakte veel indruk, maar dat was niet gemakkelijk volgens de voormalig oefenmeester. Van Gaal kon op veel kritiek rekenen van de achterban van Ajax.

"Dat eerste seizoen was soms best moeilijk, omdat ik mijn visie op het team wilde overbrengen. Dat proces van teambuilding kost tijd en ging aanvankelijk gepaard met slechte resultaten, waardoor de fans om Johan Cruijff gingen roepen. Ik wilde het publiek het mooiste aanvallende voetbal laten zien dat er was", zegt Van Gaal in een uitgebreid interview met VI.

Van Gaal veranderde de veel binnen Ajax. "Ik ben begonnen met Danny Blind van de rechterkant naar het centrum over te hevelen en Wim Jonk op 4 te zetten. Jonk had een geweldige dieptepass en Jan Wouters die daar speelde, gaf meestal tien-meterpassjes. Ik wilde iemand die linies kon overbruggen en altijd vooruit voetbalde. Daarna was het: Bergkamp van 7 op 10, Davids van 11 naar 8, Seedorf van 10 naar 6, Ronald de Boer van 9 op 6, Litmanen van 6 naar 10, Rijkaard van 6 naar 4, Reiziger van eerst 10 in de A1 naar 6 bij FC Groningen en naar 2 bij ons. Frank de Boer van 5 naar 4."

Volgens de voormalig oefenmeester was Ajax failliet toen hij hoofdtrainer werd. "We konden geen dubbeltje besteden. Ondanks dat Cruijff daar zo lang had gespeeld en trainer was geweest. Het is toch gek dat Ajax failliet kan raken na zo’n gouden periode? Waarom speelde de club zo lang in De Meer en pas vanaf 1997 in De Arena? Hoe kan dat?", vraagt Van Gaal zich af.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zondag 15 maart 2020
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›