''Waarom valt tijdens rellen altijd het woord voetbalsupporter?''

0
''Waarom valt tijdens rellen altijd het woord voetbalsupporter?''

Het ging een aantal dagen geleden mis tijdens de demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Volgens verschillende media waren voetbalsupporters/hooligans hierbij betrokken. Sjoerd Mossou twijfelt aan deze woorden.

Dat schrijft hij in het Algemeen Dagblad. "Het woord 'voetbalfans' of 'voetbalsupporters' werd al snel overal overgenomen, af en toe afgewisseld met 'hooligans'. Nu is het al een tijdje in de mode om groepen rigoureus over één kam te scheren - ach welja, weten die voetbalfans ook eens hoe dat voelt - maar het gaat me nu even over het fenomeen zelf. Wie heeft dit ooit bedacht? Waarom valt in relatie tot dit soort rellen vrijwel altijd ergens het woord 'voetbal', 'voetbalfan' of 'voetbalsupporter'?"

Mossou vervolgt zijn column: "Dragen die mensen tijdens het rellen graag voetbalshirts, Sparta-sjaals of NEC-mutsen? Identificeren ze zich steevast met hun seizoenkaart? Of wordt hier door woordvoerders, agenten en media wellicht een specifiek menstype bedoeld? Vermoedelijk het laatste. Mijn persoonlijke analyse is dat het woord 'voetbalsupporter' in deze context bedoeld is als synoniem voor de boze witte man, mogelijk omdat de term 'boze witte man' net iets te controversieel wordt geacht en bovendien uit liefst drie woorden bestaat."

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

Sunday 7 February 2021
12:15
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›