Straffen om Berghuis-spandoek? ''Zou gevangenis kunnen zijn''

0
Straffen om Berghuis-spandoek? ''Zou gevangenis kunnen zijn''

Advocaat Richard Korver spreekt schande van het spandoek waarom de naam van Steven Berghuis onder die van Polletje en Peter R. de Vries staat. Volgens de advocaat is het niet uit te sluiten dat er straffen volgen.

"Het is uitermate onsmakelijk, in meerdere opzichten. Het is onsmakelijk om Berghuis te vergelijken met een crimineel, Polletje. Het is onsmakelijk om Peter R. de Vries op één lijn te zetten met een crimineel en het is onsmakelijk om zó kort na het overlijden van Peter R. de Vries dit te doen", begint Korver bij De Telegraaf. "Als je dit doet voordat iemand zijn uitvaart heeft gehad, daar heb ik geen andere woorden voor. Het is onsmakelijk en strafbaar."

"Je kunt alles onder de noemer satire denken te kunnen doen, maar dit gaat een aantal bruggen te ver", vervolgt hij. "Het is zowel beledigend als bedreigend en dat zijn allebei strafbare feiten. Ik zou dit niet willen scharen onder de noemer 'vrije kunst uiting'. Kennelijk vinden de mensen die dit gedaan hebben ook dat het geen satire is, anders kun je toch wel gewoon met je gezicht op die foto?"

Korver sluit niet uit dat er straffen komen. "We zien dat er mensen achter en naast het doek staan, van wie allemaal de gezichten geblurd zijn. Als het een vrije kunst uiting is, wat gewoon mag en waar niks mis mee is, hoef je dat niet te doen."

Korver vergelijkt de situatie met de pop van Kenneth Vermeer bij de Klassieker. "Daar is zestig uur taakstraf voor opgelegd en een veroordeling voor een misdrijf. Het bedreigen van een ander, zeker in de context van voetbalwedstrijden waar toch al het nodige geweld komt kijken, wordt zwaar opgepakt. Je kunt dan denken aan een taakstraf, mochten de mensen die het gedaan hebben geen strafblad hebben. Als ze wel een strafblad hebben zou dat een gevangenisstraf kunnen zijn."

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

Saturday 14 August 2021
21:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›