Ajax Vrouwen winnen voor derde jaar op rij KNVB Beker

Ajax Vrouwen heeft voor de derde keer op rij de KNVB Beker gewonnen. In een spannend duel werd PEC Zwolle Vrouwen in de slotseconden verslagen: 2-1.

Vijf minuten nadat Ellen Jansen de aftrap had verzorgd namens Ajax, lag de bal al in het net. Een goede aanval van PEC Zwolle betekende de 0-1. Een voorzet van Jeslin Niens belandde voor de voeten van Maxime Bennink, die simpel binnen kon tikken.

Ajax begon slordig. De Amsterdammers verstuurden veel foute passes en hadden misverstanden onderling. Toch kwam de ploeg van scheidend trainer Benno Nihom op gelijke hoogte. Liza van der Most deed goed aanvallend werk en bereikte met een lange bal Linda Bakker. De nummer tien schoot de bal langs de uitgekomen keepster Nienke Olthof heen: 1-1.

Drie minuten later kreeg Ajax een kans op een tweede goal. Kay-Lee de Sanders schoot uit een corner meer nipt over. Waar de eerste paar minuten voor PEC Zwolle waren, was het tweede kwartier voor de Amsterdammers.

Vanity Lewerissa maakte het de verdediging van PEC lastig en verdiende een corner, waaruit Ellen Jansen een kopkans kreeg. Lewerissa was na een half uur spelen dichtbij de 2-1. De aanvalster haalde uit en trof de lat.

In het laatste kwartier van de eerste helft golfde het spel op en neer. Babiche Roof waagde enkele pogingen en een schot van Liza van der Most ging maar net naast. Yvette van Daelen kreeg een minuut voor rust een grote kans op de tweede PEC-goal. Een strakke voorzet van Leonie Vliek werd naast gekopt door de verdedigster.

In de tweede helft kregen opnieuw beide ploegen kansen. Na een uur spelen brak Ajax met drie speelsters uit, maar de pass van Lewerissa op Jansen was net te laat en dus werd de spits teruggefloten wegens buitenspel.

Roof kreeg aan de andere kant een mogelijkheid, maar ze werd afgestopt door Kika van Es. Ajax leek in de 70e minuut op voorsprong te komen via Jansen, maar haar goal werd afgekeurd wegens het hinderen van keepster Olthof.

De doelvrouw hield PEC Zwolle ook in de laatste tien minuten op de been. Invalster Eshly Bakker kwam oog in oog met de keepster, maar zij kwam als sterkste uit de strijd. Aan de andere kant een soortgelijke situatie: Lize Kop stopte Roof af.

De bekerfinale leek uit te draaien op een verlenging, maar in de slotseconden werkte Lewerissa uit een corner de winnende treffer binnen. Daardoor gaat de KNVB Beker voor de derde keer op rij naar Ajax.