NOS: Michael van Praag ging zelf ook de fout in met aandelen Ajax

Michael van Praag
Michael van Praag Foto: © Orange Pictures

Niet alleen Alex Kroes is de fout in gegaan met aandelen Ajax. Volgens de NOS heeft voorzitter Michael van Praag verzuimd om zijn eigen Ajax-aandelen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te laten registreren.

Van Praag zou binnen twee weken na officiële indiensttreding informatie moeten verstrekken aan de toezichthouder, maar dat is ruim vier maanden later nog altijd niet gebeurd. Dat is hem zwaar aan te rekenen, zo vindt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

"Je moet als bestuurder en als commissaris weten dat jij te allen tijde die melding moet doen. En als hij dat niet weet, dan is hij misschien ook niet zo geschikt voor deze functie", reageert VEB-directeur Gerben Everts tegenover de NOS.

Van Praag zou vrijdag, na vragen van de NOS, alsnog melding hebben gemaakt in het register. "Hier is sprake van een administratieve omissie van een feit dat bij de markt wel volledig bekend was", zo laat Ajax weten in een reactie. "Zodra we erop gestuit zijn, is het meteen rechtgetrokken."

De voorzitter zou volgens Ajax in mei 1998 honderd aandelen hebben gekocht, bij de beursgang van de club. Nadien zou hij geen aandelen meer gekocht of verkocht hebben. Het lage aantal aandelen is voor de VEB geen reden om de andere kant op te kijken: "Het gaat om het principe. Dat principe heeft hij ook heel duidelijk richting Alex Kroes verwoord. Op dit niveau speel je als beursgenoteerd bedrijf in de Champions League en dan moet je gewoon aan de wet- en regelgeving voldoen."

Lees meer:
0 reacties