Organisatiestructuur van Ajax uitgelegd: "Daar houdt het niet op"

Sammie van den Broek van AT5 heeft uitgelegd wie nou de baas is bij Ajax. Hij doet dit naar aanleiding van de grote crisis bij de club.

Van den Broek geeft aan dat de huidige structuur van de club in 1998 is begonnen. “Dat is het jaar dat Ajax naar de beurs gaat. Door die beursgang verandert de structuur binnen de club aanzienlijk. Er is nu een dagelijkse leiding, die gaat over het zakelijke deel van de club. Zo is er een technisch directeur, een financieel directeur, een directeur voetbal en een commercieel directeur. Dan is er nog een algemeen directeur, die al die functies overziet. Je zou kunnen zeggen: de algemeen directeur is de baas bij Ajax. Maar daar houdt het niet op.”

Boven de directie is er namelijk nog een orgaan. Dat is de Raad van Commissarissen. Die controleert de directeuren van de club. Maar ze doen ook iets anders. “Ze kiezen ook de mensen die deze functies bekleden. Vormgeving van dagelijkse leiding. Duidelijk: de RvC is de baas. Zij controleren de directie en kiezen dus ook de mensen die in die RvC zitten. Maar, moet dan niet ook de RvC gecontroleerd worden? Jazeker.”

Het orgaan dat de RvC controleert is dan weer de Bestuursraad. “Die kiest de mensen die in de RvC komen. Daarnaast controleert de Bestuursraad dus ook de RvC. De raad wordt gekozen door de ruim zevenhonderd leden van Ajax met stemrecht. Die leden hebben bij elkaar 73 procent van de aandelen. Zij vertegenwoordigen ook de fans.”

Nu lijkt het erop dat de twee hoogste organen met elkaar in de clinch liggen. “Dat komt door de situatie rondom Kroes, die is geschorst door de RvC. De RvC wil Kroes ontslaan, maar er zijn leden in de Bestuursraad die Kroes nog een kans willen geven”, besluit Van den Broek.

Lees meer:
0 reacties