Overtoom: "De jeugd is helemaal niet zo slecht als mensen roepen"

Willie Overtoom namens Heracles Almelo
Willie Overtoom namens Heracles Almelo Foto: © BSR Agency

Willie Overtoom kan zich niet vinden in de kritiek op de jeugdopleiding van Ajax. De opleiding is volgens hem nog altijd hoogstaand.

"Je hoeft niet altijd veel geld uit te geven", stelt Overtoom bij Voetbalprimeur. "Clubs denken altijd: hoe meer geld, hoe beter. Maar dat elftal onder Erik ten Hag heeft ook niet superveel gekost. Tadić en Blind, daar hebben ze voor betaald. En Tagliafico en Martínez. Het gaat erom dat je bij Ajax spelers hebt die comfortabel aan de bal zijn, die rust hebben aan de bal, die weten wat ze moeten doen als ze onder druk worden gezet. Dat is altijd de basis geweest bij Ajax in de jeugd."

De kritiek is dan ook niet rechtvaardig. "De jeugd is helemaal niet zo slecht als mensen roepen. Je hebt heel veel mensen die maar roeptoeteren dat de jeugd niets heeft gewonnen, of al een tijd geen kampioen is geworden. Maar in de jeugdopleiding gaat het niet om het kampioenschap, het gaat om het opleiden van jongens. De uitslag is in principe niet belangrijk, je moet die jongens opleiden."

Dennie van Laar is het daarmee eens. "Verlies je in de jeugd als team met 6-0, maar lever je uiteindelijk wel vier spelers aan het eerste af die uiteindelijk veertig miljoen waard zijn… dat is volgens mij uiteindelijk het doel van je jeugdopleiding, dat die jongens het eerste halen. Een paar jongens per lichting, in plaats van een team dat bínnen de jeugd het beste elftal is en vervolgens als groep het eerste nooit zal bereiken. Als die jongens allemaal individueel niet goed genoeg zijn om uiteindelijk door te stromen naar het eerste, dan heb je er nog niets aan."

Bovendien ziet Van Laar voldoende doorstroom van eigen jeugd bij Ajax. "Als je nu kijkt: Jorrel Hato komt gewoon door uit de jeugd, net als Devyne Rensch, Kenneth Taylor, Brian Brobbey, Tristan Gooijer, Silvano Vos, Julian Rijkhoff en Kian Fitz-Jim. De één zal het beter doen dan de ander, maar geeft het wat tijd."

"Het gaat uiteindelijk ook om de mix binnen je selectie, maar er komt nog steeds veel door. Tegen Go Ahead Eagles stond uiteindelijk een ongelofelijk jong elftal op het veld, en was op een gegeven moment iedereen na het jaar 2000 geboren. Ze speelden die wedstrijd dan wel gelijk, maar er lopen echt wel talentvolle jongens tussen. En dan heb je nog Jong Ajax en de lichting daaronder, zoals Skye Vink, die ook weer op de deur gaan kloppen", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties