Overtoom legt veelbesproken beslissing uit: "Dat vertekent het beeld"

Franca Overtoom bij PEC Zwolle - Ajax
Franca Overtoom bij PEC Zwolle - Ajax Foto: © Pro Shots

Ajax won zondag met 3-1 op bezoek bij PEC Zwolle, maar makkelijk ging dat niet. De Zwollenaren zagen twee doelpunten afgekeurd worden. Er was na afloop veel te doen over de beslissing om de treffer van Bram van Polen niet door te laten gaan.

Assistent-scheidsrechter Franca Overtoom kon de situatie moeilijk beoordelen, zo vertelt ze bij Veronica Offside. "Als je de beelden en mijn positionering bekijkt, dan zie je dat ik er niet recht op kijk. Ik kijk over mijn schouder, dus dat vertekent het beeld, en de voorlaatste verdediger beweegt zich in tegengestelde richting van Bram van Polen, ook dat vertekent het beeld."

"Op het moment zelf was ik overtuigd van mijn beslissing dat het buitenspel was, anders had ik niet gevlagd", aldus Overtoom, wiens beslissing door de VAR werd gehonoreerd. De marge was echter niet zo ruim als ze had gedacht: "In mijn beleving was het een halve meter. Het spreekt in mijn voordeel dat dit de uitkomst was. Het was wel minder ver buitenspel dan ik dacht dat het was, maar zit ruimte tussen de lijnen, in dat geval had de VAR ook ingegrepen als ik niet had gevlagd."

Overtoom is de eerste vrouwelijke grensrechter in de Eredivisie. In het veld heeft de niet te maken met hatelijke opmerkingen, maar daarbuiten zeker wel. "Door spelers doorgaans niet. Vanuit het publiek hoor ik zo nu en dan wel dingen die ik liever niet wil horen, dan word je voor van alles en nog wat uitgemaakt", lacht ze.

Lees meer:
0 reacties