Politiebond ACP wil wedstrijden in Eredivisie zonder supporters

Politie op een tribune
Politie op een tribune Foto: © Pro Shots

Voetbalwedstrijden uit de Eredivisie moeten zonder publiek worden gespeeld, om te zorgen dat er meer politie in de wijken is. Dat is de oproep van voorzitter Wim Groeneweg van politiebond ACP. Uit een analyse van de Veiligheidsmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders zegt de politie zelden (41%) of nooit (13%) in hun eigen buurt te zien.

De capaciteit van de politie is gebrekkig en dat is zorgelijk”, zegt Groeneweg in De Telegraaf. "We moeten prioriteiten stellen. Als we keuzes maken die opnieuw geen pijn doen, dan maken we geen keuzes. Eén daarvan is dat er minder politie-inzet moet komen bij evenementen. Na de winterstop begint het voetbal weer in de Eredivisie. Om te zorgen dat er meer politie op straat is, zouden er geen bezoekers meer bij voetbalwedstrijden moeten zijn", aldus Groeneweg.

Hij wijst daarbij naar de enorme personeelstekorten. "De extra inzet van de ME bij bijvoorbeeld de WK-rellen onttrekt een deel van de reguliere capaciteit op straat. Het zijn wel de wijkagenten en rechercheurs die ook ME’ers zijn." De politie zelf stelt ook in de komende tijd slimme keuzes te moeten maken om de inzet van agenten in goede banen te leiden. "Dat betekent ook dat wij nee moeten zeggen tegen bepaalde evenementen, omdat ander politiewerk voorgaat", zegt woordvoerder Hessel Koster van de Nationale Politie.

Er wordt nu al gekeken naar de voetbalkalender. "Er liggen nog geen concrete voorbeelden van voetbalwedstrijden zonder publiek op tafel. Zowel landelijk als lokaal wordt al gekeken naar de voetbalkalender als het gaat om de capaciteit van de politie”, aldus Koster. Volgens de politie is de inzet rondom voetbalwedstrijden bij de eredivisie de afgelopen jaren veel minder geworden. "Voetbalclubs nemen meer voor hun rekening. De politie is er alleen buiten het stadion."

FC Twente - Ajax

Ajax wint voor 50 (!) keer je inzet!

Ajax speelt donderdagavond de bekerwedstrijd bij FC Twente. Gaat Ajax winnen in Enschede? Als nieuwe speler krijg jij bij BetCity nu 50 (!) keer je inzet voor een overwinning van Ajax! Schrijf je hier in en claim de Odds Boost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
12/02
Ajax
16:45
RKC Waalwijk
zo
19/02
Ajax
16:45
Sparta Rotterdam
zo
26/02
Vitesse
14:30
Ajax
zo
5/03
Ajax
16:45
NEC
zo
12/03
SC Heerenveen
14:30
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 20 27 43
2 AZ 20 16 41
3 Ajax 20 35 40
4 PSV 20 24 39
5 FC Twente 20 19 37
6 Sparta Rotterdam 20 13 34
7 FC Utrecht 20 2 33
Bekijk de hele stand