Promes-zaak van start: "Verwacht hem dit jaar nog in Nederland"

Quincy Promes
Quincy Promes Foto: © BSR Agency

Donderdag begint in Dubai de rechtszaak tegen Quincy Promes. De Nederlandse aanvaller zal daar horen of er een uitlevering aan Nederland gaat plaatsvinden.

Promes werd in Nederland veroordeeld voor twee strafbare feiten en zit momenteel vast in Dubai. De voormalig speler van onder meer FC Twente en Ajax ontliep iedere keer zijn straf, omdat Rusland, waar Promes woont en werkt, en Nederland geen uitleveringsverdrag hebben. Op een trainingskamp met Spartak Moskou ging het echter alsnog fout voor Promes.

Hij kwam door een verkeersongeval in aanraking met justitie. Donderdag begint de rechtszaak in Dubai, waarbij wordt gekeken of Dubai de voetballer wel uitlevert aan Nederland. "De uitleveringsrechter in Dubai kijkt alleen maar naar de feiten waar Promes verdacht van wordt en of daar minstens één jaar gevangenisstraf op staat. Nou, dat is zo in het geval van Promes. Dan gaan ze beoordelen of er redenen zijn om de uitlevering te weigeren", vertelt advocaat Kerem Canatan aan AT5.

Wat kan een uitlevering van Promes in de weg staan? "Het kan zijn dat ze zeggen dat Nederland niet de juiste papieren heeft verzonden of dat het uitleveringsverzoek niet op de juiste manier is ingediend. Andere weigeringsgronden zijn bijvoorbeeld als het gaat om een politiek delict of als iemand de doodstraf zou kunnen krijgen. Of als het geen strafbaar feit in het land zelf op zou leveren", zegt de advocaat.

"Maar ik verwacht wel dat hij nog dit jaar in Nederland is", is de voorspelling van Canatan. "Mits de uitlevering wordt toegestaan."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
11/08
Ajax
16:45
SC Heerenveen
zo
18/08
NAC Breda
16:45
Ajax
zo
1/09
Feyenoord
14:30
Ajax
zo
15/09
Ajax
14:30
FC Utrecht
za
21/09
Go Ahead Eagles
20:00
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax 0 0 0
2 Almere City 0 0 0
3 AZ 0 0 0
4 FC Groningen 0 0 0
5 FC Twente 0 0 0
6 FC Utrecht 0 0 0
7 Feyenoord 0 0 0
Bekijk de hele stand