Ronald Koeman krijgt sneer: "Mag nooit te grabbel worden gegooid"

Ronald Koeman tegen Schotland
Ronald Koeman tegen Schotland Foto: © Pro Shots

Het lijkt erop dat Ronald Koeman niet per se de Hollandse School gaat hanteren. Valentijn Driessen is daar echter geen voorstander van, schrijft hij in De Telegraaf.

Driessen begint door aan te geven dat Oranje haast geen goede voorbereiding heeft gehad. “Mede door blessureperikelen heeft Oranje in Koemans tweede periode als bondscoach nauwelijks een fatsoenlijke wedstrijd gespeeld. Het wordt dus de hoogste tijd dat het Nederlands elftal beterschap belooft.”

Daar draagt de chef Voetbal van de krant ook wat argumenten voor aan. “Na een zeperd bij Frankrijk en een mislukte Final Four van de Nations League liet Koeman dat uitgangspunt helemaal los. Hij koos niet langer voor dominantie aan de bal met de ideale 4-3-3-bezetting, maar voor zekerheid, voor reactievoetbal, voor 5-3-2 of een afgeleide daarvan. In ieder geval voor veel waar het Nederlandse voetbal niet voor staat.

Daarnaast geeft Valentijn aan dat Koeman de waarde van de Hollandse School wat af probeerde te zwakken. “Woensdag probeerde Koeman het stempel van de Hollandse School te bagatelliseren en zei hij dat dit niet op het voetbal kan slaan, maar alleen op de schilderkunst in de Gouden Eeuw. Daar denkt de rest van de voetbalwereld anders over en die erfenis van dominant, offensief voetbal mag nooit te grabbel worden gegooid door geen enkele bondscoach.

Koeman wil in ieder geval geen saai voetbal spelen. “Laat ik zeggen, we gaan uit van onszelf en proberen de bal te hebben en altijd aanvallend en creatief te zijn. Het mag geen boring football worden en dat wordt het niet.” Driessen is in elk geval benieuwd. “Interessant om te zien hoe Koeman en zijn internationals dat hele proces gaan vormgeven en of het op het EK tot succes leidt.”

Lees meer:
0 reacties