Sjoerd Mossou wijst naar Ajax-'gekakel': "Patroon vol clichés"

Sjoerd Mossou
Sjoerd Mossou Foto: © Pro Shots

Er was afgelopen week flink wat te doen over de trainingen van Ajax. De selectie kreeg drie dagen vrij van trainer John van 't Schip na de nederlaag tegen AZ. Sjoerd Mossou moest daaraan denken toen hij een 'ultra' van SV Darmstadt over de hekken zag klimmen na een nederlaag tegen Augsburg.

"Volgens een oude Duitse traditie begon de capo als een malloot te tieren tegen zijn toehoorders, compleet met rondvliegend speeksel en pure waanzin in de ogen. Om hem heen stonden de spelers van SV Darmstadt, nederig zwijgend als een trosje beduusde kleuters", schrijft Mossou in het Algemeen Dagblad. "Je hoefde geen liplezer in te huren, of vloeiend Duits te spreken: de Darmstadt-ultra vond dat de spelers niet genoeg hadden gearbeitet voor hun geld. Ze moesten verdammt harder werken!"

Het deed Mossou denken aan het 'gekakel' in Amsterdam. "Een woest schreeuwende capo ontbrak gelukkig, althans in beeld, maar het patroon vol clichés was ongeveer hetzelfde. Een team presteert slecht. Op een dag volgt (weer) een ultieme vernedering. De supporters worden boos, trekken het niet meer en eisen dat het beter gaat. Vaste prik: er moet harder gewerkt worden. Er moet * woeste krachtterm * meer ‘passie’ worden getoond! Het zijn * nog woestere krachtterm * allemaal zakkenvullers!"

De journalist snapt die emotie best. "Hun loyaliteit is oneindig, hun liefde groot, iets wat veel voetballers welbeschouwd aan hun fijne salarissen helpt. Op gezette tijden mag je daar best iets voor terugverwachten", schrijft Mossou, die wel een kanttekening plaatst: "De ironie wil alleen dat profvoetballers anno 2024 juist harder werken dan ooit. De tijd dat spelers meteen na de lunch lekker gingen Playstationen, of de godganse middag aan hun pik lagen te trekken achter de luxaflex, is alweer jaren voorbij."

"Alleen toegewijde topatleten redden het nog in het moderne voetbal. Trainers zijn in veel gevallen workaholics en prof ben je 24/7. Wild uitgaan? Dat kan nog amper. Gezonde voeding en voldoende rust? Cruciaal", weet hij. "Alleen toegewijde topatleten redden het nog in het moderne voetbal. Trainers zijn in veel gevallen workaholics en prof ben je 24/7. Wild uitgaan? Dat kan nog amper. Gezonde voeding en voldoende rust? Cruciaal."

Mossou besluit: "Nu is er niets mis met wat rauwe hartstocht op voetbaltribunes, niet alles hoeft doordacht en rationeel, maar de gemiddelde voetbalsupporter zou er verstandig aan doen de gevleugelde onzin ‘werken voor je geld’ te herdefiniëren."

Lees meer:
0 reacties