Søren Lerby blikt terug: "Die droom was niet voor mij weggelegd"

Søren Lerby
Søren Lerby Foto: © BSR Agency

Søren Lerby kwam in de winter van 1975 bij Ajax terecht. Hij was een aanvallend ingestelde speler, maar dat veranderde al snel in Amsterdam.

"Zoals het vaak met talenten gaat, begon ik als aanvaller", blikt de Deen terug in de Ajax Life Podcast. "Toen ik naar Ajax kwam, heb ik me moeten realiseren dat de droom van een nummer tien niet voor mij was weggelegd. Toen ben ik meer als verdedigende middenvelder komen te spelen."

In Denemarken bestond het profvoetbal op dat moment nog niet. "Ik heb begrepen dat er krantenknipsels in Amsterdam terechtkwamen en toen heeft Michels tegen Van Dalen gezegd: ga jij maar een keer kijken", vertelt Lerby. "Het ging via een Duitse agent. Er waren toen bijna geen agenten in Europa, maar er was er wel één. Via hem hadden ze het contact gelegd."

Uiteindelijk reisde hij samen met Frank Arnesen af naar Amsterdam. Daar werden ze als grote mannen ontvangen: "We kwamen aan op Schiphol en toen stond Jaap van Praag ons op te wachten. Ik dacht: dat is heel chique. Ik was toen zeventien. We gingen naar een hotel om de laatste onderhandelingen te doen, wat helemaal geen onderhandelingen meer waren. Op een gegeven moment zeiden Frank en ik: zorg dat je de boel tekent en dan kunnen we hier gaan voetballen", aldus Lerby.

Lees meer:
0 reacties