"Speelt momenteel binnen Ajax dat er meer aan de hand moet zijn"

Ajax maakte dinsdagochtend bekend Alex Kroes te schorsen vanwege het kopen van clubaandelen vlak voor zijn aanstelling. Binnen de Amsterdamse club 'leeft het gevoel' dat er 'meer speelt' dan alleen die kwestie, zo zegt Neal Petersen bij FC Afkicken.

Kroes kocht tot aan 26 juli 2023 maar liefst 42.500 aandelen Ajax. Op 2 augustus werd bekend dat hij als algemeen directeur aan de slag zou gaan. Reden voor de RvC om hem per direct te schorsen en ook aan te sturen op een definitief vertrek. Petersen voert tijdens de live-uitzending van FC Afkicken een aantal telefoontjes, naar eigen zeggen met 'mensen binnen en buiten de club'.

"Ik heb geen breaking news, maar het speelt momenteel binnen Ajax dat er meer aan de hand moet zijn dan alleen dit", zegt hij vervolgens. "Over de aankoop van de aandelen, laat ik het zo zeggen: hij was dus nog niet in dienst. Maar ik heb meerdere juristen gesproken en die zeggen: 'Eigenlijk, ondanks dat je nog niet in dienst bent, ben je dan al in overtreding."

"Maar je kan je dus ook afvragen, dat als Ajax dit wist, waarom er niet eerder is gehandeld. Waarom het nú naar buiten is gekomen", aldus Petersen. Lars Jesse van Eijden, bekend van de Pantelic Podcast zegt 'enkele maanden geleden' al signalen te hebben gekregen dat er 'weleens iets rond Kroes aan de hand zou kunnen zijn'.

"Maar er gebeurde maar niets, het bleef rustig en hij liep twee weken geleden de ArenA binnen", zegt Van Eijden. "Hij staat best wel bekend als een man met een visie. Ik denk dat hij toen als een soort wervelwind is gaan razen (...) en dat er ook een paar mensen binnen de organisatie zijn geschrokken, van: 'Wat hebben we hier nou weer binnengehaald?"

Volgens Petersen is dit ook een gevolg van de turbulente zomer van Ajax. "Dit wordt gemeld en komt bij iemand terecht. Op dat moment (in de zomer van 2023, red.) was Mislintat net bezig om 130 miljoen euro uit te geven. Daar ligt op dat moment de focus op, want Kroes komt later. Eringa heeft waarschijnlijk dit dossier bij zich gehad. Die moest vertrekken (op 27 september, red.), heeft toen waarschijnlijk in de wandelgangen tegen iemand gemeld: 'Hier moeten we nog even induiken, want Kroes heeft dit aan ons gevraagd', en zo is het een beetje blijven liggen."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
5/05
FC Volendam
14:30
Ajax
zo
12/05
Ajax
14:30
Almere City
zo
19/05
Vitesse
14:30
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Feyenoord 30 54 72
3 FC Twente 30 26 60
4 AZ 30 24 55
5 Ajax 30 7 48
6 NEC 30 15 47
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
Bekijk de hele stand