Spitse boos om achterblijvende Eredivisie: "Dan val je maar af"

Waar de OranjeLeeuwinnen steeds populairder lijken te worden, blijft de Azerion Vrouwen Eredivisie een beetje achter. Dat ziet ook Sherida Spitse. De captain van Ajax Vrouwen heeft wel een verklaring.

"Er valt nog veel te verbeteren", begint Spitse bij Studio Voetbal. Volgens haar kan de Azerion Vrouwen Eredivisie maar moeizaam groeien. "Als we het hebben over het salaris; een aantal speelsters heeft het minimumloon, maar vijftig procent van de speelsters niet. We kunnen dus niet verwachten dat het niveau sterk omhooggaat."

In de nieuwste licentievoorwaarden van de KNVB staat dat ieder team vier speelsters onder contract moet hebben staan. "Dat moet beter", is Spitse van mening. "Daarmee kun je het niveau omhoog brengen. Het kost niet zoveel." De aanvoerster van de ploeg uit Amsterdam slaat aan het rekenen: "Het minimumloon is 2.400 euro, dat is 30 duizend per jaar. Als je dat voor zestien speelsters neemt, heb je het over zo'n vijf ton. Dan vraag ik mezelf af: wat willen clubs? Wil je investeren in vrouwenvoetbal of niet? Ik word er misschien een beetje boos om, maar wat wil je als clubs in het vrouwenvoetbal? Of doe je mee omdat het erbij hoort?"

Aan tafel wordt vervolgens een discussie gestart over die vijf ton. Zorgt zo'n verplichting er niet voor dat clubs afhaken? "Als je niet echt wil investeren in het vrouwenvoetbal, val je maar af", is Spitse duidelijk. "Dan gaan we zien wie echt wil investeren in vrouwenvoetbal. We zijn een aantal jaar bezig. We vallen onder het betaald voetbal, dat is een goede stap. Maar we kunnen nog meer stappen zetten."

De recordinternational van Oranje weet dat veel speelsters niet alles uit hun carrière kunnen halen: "Sommige speelsters moeten om 09.00 uur trainen, om vervolgens een studie te gaan doen of te gaan werken. Dan kun je dus niet twee trainingen afwerken. En dus gaat het niveau niet omhoog. Speelsters van 25 of 26 jaar stoppen, omdat ze een huis moeten betalen of ze willen kinderen. Dat gaat niet op deze manier", is ze kritisch.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
11/08
Ajax
16:45
SC Heerenveen
zo
18/08
NAC Breda
16:45
Ajax
zo
1/09
Feyenoord
14:30
Ajax
zo
15/09
Ajax
14:30
FC Utrecht
za
21/09
Go Ahead Eagles
20:00
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax 0 0 0
2 Almere City 0 0 0
3 AZ 0 0 0
4 FC Groningen 0 0 0
5 FC Twente 0 0 0
6 FC Utrecht 0 0 0
7 Feyenoord 0 0 0
Bekijk de hele stand