Samenvatting: Spitse en Pelova boeken met Oranje eerste zege op EK

Ajax Vrouwen-speelsters Sherida Spitse en Victoria Pelova hebben woensdagavond met de Oranjevrouwen de eerste zege geboekt op het EK. Portugal werd met 3-2 verslagen.

De OranjeLeeuwinnen traden aan zonder Sari van Veenendaal, Aniek Nouwen, Jackie Groenen en Vivianne Miedema. De eerste twee zijn geblesseerd, terwijl Groenen en Miedema positief getest zijn op het coronavirus.

Voor hen in de plaats speelden Daphne van Domselaar, Dominique Janssen, Damaris Egurrola en Lineth Beerensteyn. In Leigh leek Oranje al snel op achterstand te komen.

De goal van Ana Borges werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Twee minuten later was het aan de andere kant raak. Egurrola, die voor het eerst in de basis stond bij Oranje, kopte een corner van Sherida Spitse binnen.

De Leeuwinnen kregen daarna kansen op meer. Zo schoot onder meer Beerensteyn op doel. In de zeventiende minuut was de ploeg van bondscoach Mark Parsons wederom trefzeker. Stefanie van der Gragt kopte binnen.

De verdedigster was daarna dichtbij haar tweede treffer van de avond, maar haar inzet werd van de lijn gehaald. Tien minuten voor rust viel de 2-1. De bal ging op de stip na een overtreding van Janssen en dat cadeautje werd uitgepakt door Carole Costa.

Direct na de pauze maakte Portugal de gelijkmaker. Diana Silva kopte binnen, waardoor de Leeuwinnen opnieuw moesten jagen op de voorsprong. De 3-2 leek snel te vallen, maar door de goal van Roord ging een streep vanwege buitenspel.

Uiteindelijk viel de derde Oranje-goal alsnog. Daniëlle van de Donk schoot de bal schitterend binnen vanaf de rand van het zestienmetergebied. Zij bezorgde haar ploeg daarmee de eerste zege van het EK in Engeland. De Leeuwinnen gaan daardoor een kop in de poule.

Zondag 17 juli komen de Leeuwinnen wederom in actie. Dan is Zwitserland de laatste tegenstander in de poulefase.

Scoreverloop:
7' 1-0
Damaris Egurrola
17' 2-0 Stefanie van der Gragt
37' 2-1 Carole Costa (p.)
47' 2-2 Diana Silva
61' 3-2 Daniëlle van de Donk

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Van Domselaar, Wilms, Van der Gragt, Janssen, Olislagers (62' Casparij), Roord, Egurrola (69' Pelova), Spitse, Martens (83' Brugts), Beerensteyn, Van de Donk

Opstelling Portugal: Pereira, Marchão (65' Nazareth), Costa, Gomes, Amado, T. Pinto (86' Marques), Dolores Silva (65' F. Pinto), Norton, Borges, Diana Silva (86' Mendes), J. Silva

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 33 52 82
2 PSV 33 48 72
3 Ajax 33 50 69
4 AZ 33 34 67
5 FC Twente 33 37 61
6 Sparta Rotterdam 33 18 56
7 FC Utrecht 33 4 51
Bekijk de hele stand