Sweers van Dubai naar Ajax: "Hoop het Nederlands elftal te halen"

Ajax-logo op De Toekomst
Ajax-logo op De Toekomst Foto: © Orange Pictures

Vera Sweers is onlangs aangesloten bij het talententeam O16 van Ajax. De tiener verruilde de Ajax Academy Dubai voor de Amsterdamse jeugdopleiding.

Daarmee schreef Sweers historie: nog nooit maakte een speler of speelster vanuit de Verenigde Arabische Emiraten de overstap naar de Amsterdamse jeugdopleiding. Afgelopen zomer verhuisde de familie Sweers van Dubai naar Nederland. "Het is een hele nieuwe ervaring. Ik woonde in totaal zeven jaar in Dubai voor het werk van mijn vader. Hij werkt voor een internationaal bedrijf en werd overgeplaatst", vertelt Vera op de website van Ajax.

"Ik was blij toen ik hoorde dat we gingen verhuizen, vooral vanwege het voetbal. Hier zijn de kansen wat groter om mezelf verder te ontwikkelen. Daarnaast is het fijn dat ik weer wat dichter bij mijn familie ben", zegt ze. Sweers merkte de verschillen tussen Dubai en Nederland direct. "Het was heel mooi om in Dubai te voetballen, maar wel anders dan in Nederland. In Dubai zijn er namelijk veel verenigingen met internationale expats die graag willen voetballen. Voetbal is daar minder groot, waardoor de doorgroeimogelijkheden kleiner zijn."

In 2021 voegde ze zich bij de Ajax Academy Dubai. "Als Nederlander ken je de naam Ajax heel goed. Het is dan ook fantastisch om te kunnen zeggen dat je voor de Ajax Academy speelt. De trainingen waren heel technisch en volgens de Ajax-filosofie. Het was heel leuk om daarmee in aanraking te komen en ik heb me, mede dankzij de aangeboden individuele trainingen, flink kunnen ontwikkelen."

Vanwege de verhuizing moest Sweers Dubai achter zich laten, maar Ronald de Boer (voormalig trainer Ajax Academy Dubai en naamgenoot van de oud-Ajacied) en George Kazianis (medeoprichter en CEO Only4Stars) zagen potentie in haar. Ze kreeg vervolgens een stage bij het talententeam O16 aangeboden. "Toen ik in Nederland kwam heb ik een paar keer meegetraind en aan de hand van mijn prestaties hebben ze besloten dat ik mocht blijven."

"Het was fantastisch om te horen dat ik mocht blijven en ik ben heel erg blij dat ik deze kans heb gekregen. Ik kan goed mee, maar er is ook nog een hoop te leren", aldus Sweers, die grote dromen heeft. "Ten eerste is het voor mij een droom om via de Talententeams door te groeien naar het eerste elftal en daar minuten te maken. Uiteindelijk hoop ik ook het Nederlands elftal te halen. Daar zal ik nog veel voor moeten doen, maar dat is wel mijn droom. Het is in ieder geval al fantastisch dat ik bij het Talententeam O16 mag spelen. Dat heb ik ook grotendeels te danken aan de goede trainingen en het vertrouwen vanuit de Ajax Academy Dubai."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
10/03
Ajax
14:30
Fortuna Sittard
zo
17/03
Sparta Rotterdam
16:45
Ajax
zo
31/03
PEC Zwolle
12:15
Ajax
do
4/04
Ajax
21:00
Go Ahead Eagles
zo
7/04
Feyenoord
14:30
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Feyenoord 24 41 56
3 FC Twente 24 24 50
4 AZ 24 22 43
5 Ajax 24 10 39
6 Go Ahead Eagles 24 6 37
7 NEC 24 9 36
8 FC Utrecht 24 -3 32
Bekijk de hele stand