Tactische omzetting Ajax reden van winst? "Kort door de bocht"

John van 't Schip
John van 't Schip Foto: © Pro Shots

Ajax - FC Twente kende een bijzonder kantelmoment: het rustsignaal. Voor trainer John van 't Schip het moment om wat veranderingen door te voeren, en die veranderingen werkten.

"Hij kiest verdedigend voor een andere veldbezetting op de linkerflank. Zo verandert de 5-4-1 van Ajax wat meer in een 4-2-3-1. Belangrijker dan dat: door wat meer naar koppeltjes te gaan, maakt Van 't Schip het makkelijker om de dynamiek van Twente te bespelen", opent Pieter Zwart in Voetbal International.

Al snel krijgt FC Twente de 1-1 te verwerken. "Oosting reageert in de 66ste minuut op die tegenslag met een dubbele wissel. Hij brengt met Alfons Sampsted een meer defensief ingestelde rechtsachter en verschuift Regeer naar het middenveld. Voorin komt de pijlsnelle Mitchell van Bergen in de ploeg voor Sem Steijn, waardoor Michel Vlap de nummer 10 wordt."

FC krijgt weer controle. "Na deze omzetting van Oosting keert de structuur terug om te jagen op Ajax. Regeer en Vlap zorgen voor koppeltjes op het middenveld. Met de frisse energie die Van Bergen brengt, levert dat Twente via Sampsted en Rots kansen op om een hernieuwde voorsprong te pakken."

Ajax scoorde vervolgens via een penalty de 2-1. "Op basis van het scorebord zal na deze zege de roep toenemen om definitief terug naar te gaan naar 4-2-3-1. Toch is dat wat kort door de bocht. Ajax heeft door een-op-een te gaan over het hele veld twintig minuten gedomineerd tegen FC Twente. Daarna zet Oosting het om en volgt twee keer hachelijk balverlies op eigen helft. Toch is het Ajax dat toeslaat in die fase, dankzij een cadeautje van Salah-Eddine."

"Na die goal graaft de thuisploeg zich in, om het resultaat over de streep te trekken. De driepunter tegen Twente is een knappe reactie op de afgang tegen Feyenoord. Maar indien Ajax denkt dat met de systeemwissel naar 4-2-3-1 een nieuw en stabiel fundament gevonden is, dan houdt het zichzelf voor de gek. Die omzetting heeft vooral gewerkt om een specifiek tactisch probleem in deze wedstrijd op te lossen", besluit Zwart.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
11/08
Ajax
16:45
SC Heerenveen
zo
18/08
NAC Breda
16:45
Ajax
zo
1/09
Feyenoord
14:30
Ajax
zo
15/09
Ajax
14:30
FC Utrecht
za
21/09
Go Ahead Eagles
20:00
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax 0 0 0
2 Almere City 0 0 0
3 AZ 0 0 0
4 FC Groningen 0 0 0
5 FC Twente 0 0 0
6 FC Utrecht 0 0 0
7 Feyenoord 0 0 0
Bekijk de hele stand