Tadic op weg naar assistrecord Eredivisie: "Ongrijpbaar als spits"

Dusan Tadic
Dusan Tadic Foto: © Pro Shots

Dusan Tadic was dit seizoen wel eens het mikpunt van kritiek, maar de laatste weken is de Servische aanvoerder van Ajax enorm belangrijk. De Serviër is op dit moment dan ook de aangewezen spits van de Amsterdammers.

Zo was de aanvalsleider ook afgelopen zondag tegen SC Heerenveen van enorm belang als spits, zo schrijft ook Pieter Zwart in Voetbal International. "Tegenover het statische centrum van SC Heerenveen blijkt Tadic in die rol de spil van het positiespel. Tadic moet namelijk als zwervende spits de vrije man op het middenveld worden. Met zijn spelinzicht is die rol hem op het lijf geschreven."

Zo is Tadic ook erg belangrijk bij de treffer van Steven Bergwijn. "Precies op het moment dat Bergwijn zich vast dreigt te gaan lopen op dubbele dekking aan de binnenkant helpt Tadic hem uit de brand. De Servische aanvaller doet waar hij goed in is: zijn lichaam tussen bal en tegenstander plaatsen, zodat een pass in zijn richting gespeeld kan worden. Tadic ziet bovendien waar de ruimte gaat ontstaan. Hij geeft in één balcontact meteen weer mee aan Bergwijn, die de aanval kundig bekroond met een doelpunt."

De Serviër heeft in het restant van de competitie nog vijf beslissende voorzetten nodig om op gelijke hoogte te komen met Luciano Narsingh, die in 2011/12 liefst 20 assists gaf. "Tadic noteert tegen SC Heerenveen de meeste gecreëerde kansen (5) en passes richting het laatste gedeelte van het veld. Collega-aanvallers Kudus en Bergwijn behoren samen met Taylor tot de drie spelers die Tadic het vaakst gevonden heeft. Statistieken die onderstrepen hoe bepalend hij als spits is voor de Amsterdammers."

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 34 51 82
2 PSV 34 49 75
3 Ajax 34 48 69
4 AZ 34 33 67
5 FC Twente 34 39 64
6 Sparta Rotterdam 34 23 59
7 FC Utrecht 34 5 54
Bekijk de hele stand