Ted van Leeuwen over Ziyech-transfer: "Hij was de financiering"

Ted van Leeuwen was in het verleden werkzaam bij FC Twente. De technisch directeur was destijds betrokken bij de transfer van Hakim Ziyech naar Ajax.

Dat was volgens Van Leeuwen 'spectaculair'. "Om te beginnen kijk je eerst naar het contract. Dat had ik niet gemaakt, dat was voor mij gebeurd. Wat is er weggegeven, wat hou je over? Er was een percentage voor de speler, een percentage voor de agent, percentage voor de vorige club - SC Heerenveen - en dan is er altijd nog 5% solidarity", legt Van Leeuwen uit in de Cor Potcast.

Hij is toen aan het rekenen geslagen, wat FC Twente dan over zou houden. "FC Twente was toen echt in een hele moeilijke situatie. Ik heb geloof ik wel twintig spelers verkocht, ofzo. Zij hadden een financieel reddingsplan opgesteld en dat was gebaseerd op Hakim Ziyech. Op de waarde van Hakim Ziyech. Als ik dat bedrag niet zou halen, netto, dan mochten we Ziyech niet verkopen. Hij was de financiering."

En toen klopte Ajax aan: "Ajax had zichzelf verteld dat ze nooit meer zoveel moesten uitgeven voor binnenlandse transfers. Dat was een paar keer flink misgelopen. Daar hebben we een hele dag over gedaan, in Apeldoorn. Dat was met Marc en Jeroen Slob. Hij was heel belangrijk daarin. Toen zijn we uiteindelijk bij elkaar gekomen. "

Van Leeuwen vertelt vervolgens over het proces van die onderhandelingen. "Alles moet passen. Ajax had net in die week ervoor met 4-0 in Rostov verloren. De window dreigde dood te gaan, dus Ziyech had al vier wedstrijden gespeeld. Hoe verschrikkelijk veel zaakwaarnemers en clubs ik voor hem over de vloer heb gehad, dat wil je niet weten. Ik ben er zelfs nog voor bedreigd. Uiteindelijk wordt onder druk alles vloeibaar."

Aan het einde van de dag waren de clubs eruit. "Pas toen we echt op tafel gooiden hoe het in elkaar zat en waarom ik dat en dat streefbedrag moest halen, toen kwam Ajax langzaam ook met wat de pijnpunten waren. Toen hebben we het gevonden. De oplossing werd gevonden in de finale van de Europa League, de Champions League... Daar zaten wat premies aan vast. Dat gingen ze toch nooit halen, uiteindelijk hebben ze ze allemaal gehaald", lacht Van Leeuwen.

Zet €10 euro in & ontvang €50 euro aan FREE bets!

Heb jij vertrouwen in Ajax komend weekend? Unibet heeft een mooie actie voor nieuwe spelers! Klik hier om je te registreren, zet minimaal 10 euro in op Ajax (of een andere wedstrijd) en krijg maar liefst vijf GRATIS weddenschappen van 10 euro!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
9/12
Ajax
18:45
Sparta Rotterdam
zo
17/12
Ajax
16:45
PEC Zwolle
zo
14/01
Go Ahead Eagles
14:30
Ajax
zo
21/01
Ajax
16:45
RKC Waalwijk
za
27/01
Heracles Almelo
21:00
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 Go Ahead Eagles 14 5 22
6 Sparta Rotterdam 14 1 21
7 SC Heerenveen 14 -3 19
8 Ajax 13 3 18
9 PEC Zwolle 14 -3 17
10 Excelsior 14 -3 16
11 Fortuna Sittard 14 -9 16
Bekijk de hele stand