Tegenvaller Ajax na test: "Hij kwam er niet als een leider uit"

Josip Sutalo druipt af na zijn rode kaart
Josip Sutalo druipt af na zijn rode kaart Foto: © BSR Agency

Afgelopen zomer heeft Ajax €20,5 miljoen betaald voor Josip Sutalo. De Kroatische verdediger heeft echter nog niet zijn waarde bewezen voor de Amsterdammers. Volgens Maarten Wijffels hoopte Ajax dat hij een leidende rol zou vervullen, maar dit is tot dusver teleurstellend gebleken.

Marco van Basten, die maandag ook bij Rondo aanwezig was samen met voormalig hoofdtrainer van Ajax Maurice Steijn, suggereerde dat dit te wijten zou kunnen zijn aan de verwachting van leiderschap die op hem rust.

"Ik zat bij Ziggo te kijken naar Steijn en daar ging het natuurlijk weer over de aankopen die werden gedaan door Mislintat en niet door Steijn, want het waren niet zijn aankopen. Maar het ging ook over Sutalo en toen zei Steijn dat het bijna logisch was dat ze hem zouden kopen en Van Bronckhorst zat er naast en die zei dat Sutalo heel goed was in de Nations League,”

volgens Etienne Verhoeff in de Voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad, werd er dus van hem een soort leiderschapsrol verwacht."

Verhoeff constateert dat steeds meer trainers, zelfs bij clubs in de middenmoot of onderaan de ranglijst, aangeven dat ze leiderschap en karakter missen in hun team. "Maar daar wordt soms niet op gescout, hè? Of je denkt dat je het wel weet, maar dan gaat het vaak goed en je wil juist weten hoe het gaat als het níet goed gaat met een speler," benadrukt Verhoeff.

Wijffels snapt niet dat hij gezien werd als mogelijke leider "Dat is hij toch niet? Hij is een uitvoerder. Ik had begrepen dat ze bij Ajax een leiderschapstest hadden afgenomen en daar kwam hij niet als een van de leiders uit de bus," legt de verslaggever uit. Verhoeff meldt dat Steven Bergwijn en Steven Berghuis als leiders uit de test kwamen.

De verslaggever is van mening dat Ajax nooit aan de komst van Sutalo had moeten beginnen. Hij verwijst naar een interview met Danijel Pranjic, die onlangs terug was bij zijn oude club sc Heerenveen en zijn visie gaf op de Kroaten in de Eredivisie, waaronder Sutalo, tijdens een gesprek met ESPN.

“Hij vertelde, volgens mij zonder enig belang of in elk geval niet gekleurd, dat ze er in Kroatië wel heel gek van opkeken dat verdedigers voor Nederland kiezen. Nederland is een moeilijke competitie, want je wordt als verdediger niet beoordeeld op je verdedigende kwaliteiten maar vooral op wat je met de bal doet." Eén belletje naar Pranjic en misschien doe je zo’n transfer dan niet, zo werd geconstateerd.

Lees meer:
0 reacties