"Transfer Sutalo exemplarisch voor het ondoorzichtige spel bij Ajax"

Josip Sutalo en Maurice Steijn
Josip Sutalo en Maurice Steijn Foto: © Orange Pictures

Naast de inmiddels veelbesproken transfer van Borna Sosa zijn er ook vraagtekens geplaatst bij de overstap van Josip Sutalo naar Ajax. Dat schrijft het NRC in een uitgebreide analyse.

De zaakwaarnemer van de Kroaat werd na een jarenlange samenwerking opeens aan de kant geschoven voordat Sutalo naar Ajax vertrok. Volgens het NRC heeft Marin Bule, tot voor kort de zaakwaarnemer van Sutalo, geen cent overgehouden aan de transfer naar Amsterdam.

"Bule behoort tot de veel grotere groep van kleine zaakwaarnemers die een handvol voetballers bijstaat, jonge mannen vaak, die al blij zijn als ze goed van de sport kunnen leven. Bule, zo bevestigen mensen die hem kennen, begeleidt Josip Sutalo al sinds hij in de hogere jeugdelftallen speelde van Dinamo Zagreb, toen niemand nog kon voorspellen hoe goed hij zou worden", zo wordt er geschreven. "Hij bracht hem naar trainingen, als Sutalo klaar was met school. Hij was er toen Sutalo werd verhuurd aan een kleine club uit Istrië, ver verwijderd van de Europese top."

Sven Mislintat liet Bule echter volledig links liggen. "Directeur voetbalzaken Sven Mislintat reist op 3 augustus zonder collega’s naar Zagreb om met de directie van Dinamo te onderhandelen, iets wat uitzonderlijk is – normaal gesproken gaat dat telefonisch, per mail of via een vertegenwoordiger. Ruim twee weken later is de deal rond. Bule heeft dan al een tijdje niets meer van zijn speler gehoord. Ook Ajax en Dinamo hebben hem niet benaderd."

Bule is dus buiten de transfer gehouden. "Tot zijn ontsteltenis is hij buiten de miljoenentransfer gehouden en verdient hij niets. Anderen hebben kennelijk onderhandeld over de speler die hij al sinds zijn jeugd begeleidt. De transfer van Sutalo is exemplarisch voor het ondoorzichtige spel rond meerdere transfers bij Ajax deze zomer, en kan bovendien symbool staan voor de vaak schimmige gang van zaken rond miljoenentransfers", oordeelt het NRC.

Lees meer:
0 reacties