Twijfels over nieuwe trainer Farioli: "Zullen op hem losgaan"

Francesco Farioli
Francesco Farioli Foto: © Pro Shots

Francesco Farioli wordt de nieuwe trainer van Ajax. Hugo Borst is echter nog niet overtuigd, vertelt hij bij NPO Radio 1.

De Italiaan volgde een studie aan de universiteit van Florence. Daarin studeerde hij af met een afstudeerscriptie over ‘de esthetiek van het voetbal en de rol van de doelman’. Filosoof en schrijver Jeroen Hopster heeft zich verdiept in het werk van de voormalige doelman.

Hierbij valt het Hopster op dat de coach veel citaten van bekende denkers gebruikt en veel filosofische vragen stelt. “Wat is de rol van twijfel in het voetbal? Hoe moeten we ons aanpassen aan situaties als elke situatie nieuw is en we dus nooit hetzelfde beleven? Oftewel: een filosofische benadering van de vragen die ook tijdens de voetbaltraining van belang zijn.”

Het heeft Borst nog niet kunnen overtuigen. “Ik maak me een beetje zorgen. Dit is koren op de molen voor alle opportunisten. Ik zie bepaalde praatprogramma’s die hier heerlijk op los zullen gaan.” Ook vraagt hij zich af of de praktijk deze denkbeelden allang heeft ingehaald.

Hopster geeft aan dat het een goed punt is om te benadrukken. “Dit zijn teksten van een jaar of tien, vijftien geleden. Wat je ziet in zijn filosofische discussie, is dat hij het belang van de doelman benadrukt. Die doelman moet mee kunnen voetballen, heeft overzicht op het hele spel en daarmee een belangrijke verantwoordelijkheid in de coaching. Ik denk dat daar een voetbalidee in doordringt”, aldus de schrijver en filosoof.

Lees meer:
0 reacties