Van Basten vol bewondering: "Hij was mijn voorbeeld en idool"

Marco van Basten
Marco van Basten Foto: © Pro Shots

Marco van Basten koestert mooie herinneringen aan Johan Cruijff. Hij vond hem geniaal, genoot van zijn dribbels én speelde zelfs nog even samen met hem.

"Het Nederlands voetbal was goed en Johan stak boven alles uit. Hij was niet zo van de trucjes. Alles wat hij deed was heel natuurlijk, snel en effectief", vertelt hij bij ESPN. "Hij dribbelt argeloos, hij denkt er totaal niet bij na. Terwijl hij dribbelt en mensen passeert, kijkt hij naar de rest. Dat is zo uniek. Hij had een enorme startsnelheid en had een enorm goed gevoel. Hij was mijn voorbeeld en idool."

De eerste keer dat Van Basten Cruijff ontmoette weet hij nog steeds. "Ik was vijftien, zestien jaar en Gerald Vanenburg speelde net bij Ajax. Toen ben ik een keer gaan kijken in De Meer. Ik liep het stadion uit en Johan liep de trap net op. Het was de eerste keer dat ik Johan Cruijff zag en ik wist niet wat ik zag. Ik wilde naar hem toestappen en iets zeggen van: onthoud mij. Maar ik durfde het niet en dat heb ik dus maar niet gedaan."

Ze speelden nog 'samen.' "Een jaar later ging ik naar Ajax en ik trainde bij het tweede. Johan kwam terug uit Amerika, want hij had een operatie gehad. Hij trainde mee met het tweede van Ajax, waar ik inzat. We trainden met elkaar gedurende een periode. Dat was bijzonder."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 14 aug. 2022, 14:30
Eredivisie
Ajax -
-
FC Groningen -
zo 21 aug. 2022, 14:30
Eredivisie
Sparta Rotterdam -
-
Ajax -
zo 28 aug. 2022, 12:15
Eredivisie
FC Utrecht -
-
Ajax -
za 3 sep. 2022, 16:30
Eredivisie
Ajax -
-
SC Cambuur -
za 10 sep. 2022, 18:45
Eredivisie
Ajax -
-
SC Heerenveen -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
3 AZ 1 2 3
4 Excelsior 1 2 3
5 Ajax 1 1 3
6 FC Twente 1 1 3
7 FC Groningen 1 0 1
Bekijk de hele stand