"Ik zie nog die verwondering voor me op het gezicht van Ziyech"

Real Madrid Ajax 2019
Real Madrid Ajax 2019 Foto: © Pro Shots

De voormalige clubfotograaf Louis van de Vuurst dacht dat de Europese uitwedstrijd van Ajax tegen Real Madrid in 2019 zijn laatste reis op het Europese toneel zou zijn. In dit iconische seizoen wist Ajax hem te verbazen en de trip van Bernabéu meervoudig te verlengen.

In gesprek met NU.nl blikte de fotograaf terug op de herinneringen die toen gemaakt zijn. "Ik schreef het al op Facebook: dit werd mijn laatste reis als clubfotograaf. In de ArenA was met 1-2 verloren van Real. Dan denk je niet: dat maakt Ajax in Madrid wel even goed", grijnst hij. "Maar ja, dat liep dus anders. Een paar weken later gingen we naar Juventus. En daarna naar Tottenham Hotspur."

Met name de 1-4 overwinning op 14-voudig Champions League-winnaar bleef hem bij. Tijdens de wedstrijd bevond de clubfotograaf zich achter het doel waar Lasse Schöne een prachtige vrije trap benutte om de score op 1-4 te brengen. "Ik dacht dat hij hem voor zou geven. Schöne stond bijna bij de zijlijn, schieten leek zinloos. Zeker bij Courtois, een keeper van 2 meter lang", dacht hij toentertijd. "Maar ik zag die bal komen en zo bij de tweede paal binnenvallen, over die lange keeper heen. Ik heb een foto dat Courtois in de lucht hangt en de bal nakijkt het doel in. Een bizar beeld. Het kon niet en toch gebeurde het."

De clubfotograaf was uiteraard bezig met werken en moest het legendarische moment zo goed mogelijk vastleggen, waardoor er geen plaats was om te juichen. "Ik zat een beetje in mezelf te schreeuwen. Maar je denkt toch niet dat ik mijn handen omhoog doe en mijn camera laat vallen? Ik moet zorgen dat ik goede beelden heb, ben blijven schieten. Ik zie nog die verwondering voor me op het gezicht van Hakim Ziyech, terwijl hij naar Schöne keek. En Schöne zelf met een big smile. Schitterend. Als fotograaf voel je op zo'n moment: elk beeld kan nu belangrijk zijn."

Na de wedstrijd wilde Van de Vuurst nog wat foto's nemen in de kleedkamer. Een bewaker hield hem tegen, maar Mido, de voormalige Ajax-spits, hielp hem om toch binnen te komen. Hierdoor kon hij een groepsfoto maken. Van de Vuurst bleef niet lang in de kleedkamer, omdat hij wilde dat de Ajax-spelers het feestje onder elkaar vierden. Hij vierde de overwinning met enkele mensen van Ajax in de hotelbar en realiseerde: "Het was niet de laatste. Het was de mooiste."

Lees meer:
0 reacties